Vas Népe - 1969
A megye lapjának cikkei Kenyeriről

Ezúttal a hatvanas évek végére invitálom kedves olvasóimat, pontosabban 1969-be. Országunkat az egykori nyugati újságok a „legvidámabb barakk” névvel illették ekkoriban, talán egy kicsit irigykedve is. Mindenütt lassan megszűnt az élelmiszerhiány, sőt viszonylag olcsón lehetett élelemhez jutni. Míg a karrier és a jó jövedelem kulcsa korábban kizárólag a párttagság volt, ezekben az években ez is megváltozott.

1969_a_vereb_is_madar.jpgAz 1969-ben bemutatott, "A veréb is madár" című film mindkét főszereplőjét Kabos László, sárvári származású színész alakítja. A filmet 1969. február 17-én, Sárváron mutatták be először, ahol az összes szereplő személyesen is jelen volt (forrás: a film egyik filmkockája)

A háztáji gazdaságokban dolgozók, a „maszekoknál” hivatalosan bejelentettek vagy a „fusimunkát végzők” is megtalálhatták a számításukat, és párttagság nélkül is növelhették jövedelmüket. Az országban központilag meghatározott árakat állapítottak meg, ingyenes volt az oktatás, alanyi jogon járt a társadalombiztosítás és még olcsó lakhatást nyújtott az állam. Kórházak, rendelők, iskolák és lakótelepek tömege épült. A politikai vezetés úgy gondolta, hogy nem szabad az életszínvonalat csökkenteni, jobb, ha az egyszerű kisembert élni és boldogulni hagyják, mert addig sem tevékenykedik, az egyébként diktatórikus rendszer ellen. A jelmondat is ennek megfelelően alakult át az évek alatt: „Aki nincs ellenünk, az velünk van.”

19690314_skot_magyar_viszki.jpgA hazai piacra és szocialista országoknak gyártott, magyar "skót whisky" Szabadegyházán került a palackokba (1969. március) 

Természetesen ez a viszonylagos jólét nem csak a nagyvárosokban, hanem a legkisebb településeken is éreztette hatását, köztük Kenyeriben és környékünkön is. Ezekből igyekszem ma megmutatni néhány eseményt a Vas Népe napilap, 1969 évi lapszámainak segítségével.

A korábbi évek Vas Népe cikkeiből készült válogatásomat az évszámokra kattintva olvashatják újra:

 Vas Népe 1963   -   Vas Népe 1964   -   Vas Népe 1965   -   Vas Népe 1966   -   Vas Népe 1967  -  Vas Népe 1968

Miközben az év első napján 11 újszülött látott napvilágot a szombathelyi szülészeten, egy szomorú hírrel folytatódott az új esztendő Répcelakon. Óriási erejű robbanás rázta meg a környéket, amit még Kenyeriben is lehetett hallani, 1969. január 3-án. A szénsavgyár udvarán felállított, cseppfolyós széndioxid tartályok, műszakváltás környékén robbantak fel és okoztak kíméletlen pusztítást környezetükben. A szerencsétlenségnek 22 sérültje és 8 halálos áldozata is volt. Vámoscsaládi, nicki, répcelaki és celldömölki dolgozók családjai veszítették el szeretteiket, akik mindannyian a gyár dolgozói voltak. A robbanás okai, felelősei, és a bírósági tárgyalások részletei hónapokon keresztül szerepeltek az újság hasábjain. 

19690104_robbanas_repcelak.jpg 

A répcelaki gyár helyreállításával egy időben, egy másik monumentális építkezés is megkezdődött az országban. A ma is üzemelő Paksi Atomerőművet szovjet tervek alapján építették, a novovoronyezsi atomerőmű terveit átdolgozva. Az építkezés mellett, folyamatosan igyekeztek meggyőzni az ország lakosságát arról, hogy "a tervezők a legmesszebb menően gondoskodnak a paksi erőmű biztonságáról, mindenekelőtt az anyagok helyes megválasz­tása, gyártása, az egész kivi­telező és szerelőmunka gon­dos megtervezése és az ellen­őrzés összefüggő, egységes rendszerével igyekeznek meg­előzni mindenféle üzemzavart. A reaktort például két méter vastag betonréteg övezi, ahol az erőműben emberek dolgoz­nak, ott egyszerűen nem lesz sugárveszély... Az eddigi ismeretek szerint, még soha sugárfertőzést atom erőművek, sehol nem okoztak" - olvashattuk a Vas Népe 1969. január 10-i számában. Ma már tudjuk, hogy a történelem sajnos nem igazolta ezt a kijelentésüket.

Miközben a hideg januárban Schirilla György, a maratonfutóknak tett ígéretét betartva, január 19-én átúszta a Tiszát Szegednél, és felettünk az égbolton, a világon elsőként kapcsolódott össze két űrhajó, a szovjet Szojuz-4 és Szojuz-5, Kenyerivel kapcsolatos hírekről nem írt az újság. Februárban, a mezőgazdasági könyvhónap alkalmából az egész megyében író-olvasó találkozókat szerveztek. "A vönöcki művelődési házban a rendezvényre várt sok- sok vendég előtt Tőke Já­nos, a kemenesaljai Úttörő Tsz Kossuth-díjas elnöke, a megyei párt végrehajtóbizottság tagja nyitja meg az idei mezőgazdasági könyvhónapot. Dr. Gonda Irén, a Baromfi tenyésztés című lap főszer­kesztője február 6-án Nagysimonyiban, 7-én pedig Ke­nyeriben találkozik az ér­deklődőkkel és beszél a kor­szerű baromfi tenyésztésről" - olvashatjuk a februári második számban.

19690117_urhajosok.jpg

A kenye­ri és pápoci körzetben, elsősorban a szorgos asszony- és leánykezeknek kel­lene a munkalehetőség - tudjuk meg a napilapból. "A járás vezetőinek segítsé­gére sietett Bakó László, a celldömölki Háziipari Szövet­kezet elnöke, és a következő megoldást „fundálták” ki: Kenyeriben új művelő­dési ház épül, a régit átve­szi majd a háziipari szövet­kezet. Átalakításokkal ebben az épületben 60-80 nőnek tud majd a szövetkezet állandóan munkát, keresetet biztosítani. Ugyanilyen lehetőség van Pápocon is - ahol szintén új művelődési házat építenek, és így a régi épületet átadják - de addig is, amíg meg nem valósul meg a két nagyközségben a háziipari kisüzem, a szövet­kezet máris biztosít 35 nő ré­szére munkalehetőséget, úgy­nevezett bedolgozási alapon" - számol be a jó hírekről a Vas Népe február 16-i cikke.

Harmadik alkalommal rendezték meg 1969-ben Kemenesaljai napok elnevezésű rendezvényt, aminek első nagyszabású rendezvényére, ebben az évben Ostffyasszonyfán került sor. A részletes programról így számolt be a napilap.

"A művelődési otthon mellett lévő kastély eme­leti részén nyitják meg a Petőfi emlékszobát. Az anyag - a Hazafias Népfront kérése, felhívása alapján - már szépen gyarapszik. Segítenek ebben a Petőfi Irodalmi Múzeum, a szombathelyi Savaria Múzeum és a Megyei Ber­zsenyi Könyvtár, valamint a járási művelődésügyi intéz­mények. A baráti országokból is gazdag anyag érkezett postán: az NDK-ból, Csehszlovákiából, Romániából, Jugosz­láviából küldenek Petőfi-vonatkozású anyagot, s a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetsége is segít a gyűjtésben. Az említett országok zömmel könyveket külde­nek, saját népük nyelvén megjelent Petőfi köteteket. Az NDK-ból például olyan kötet érkezett, amely 1966-ban az év legszebb könyve címet nyerte el. A baráti országok nem csak kiállításra, rövidebb időre küldik az értékes anyagot, hanem ajándékként, egy állandó kiállítás alap­anyagaként. A hazai anyag tablókon örökíti meg Petőfi ostffyasszonyfai tartózkodását, s sikerült dokumentumot szerezni a költő csöngei, első szerelmével kapcsolatban is. Az emlékszobát a celldömölki Keripar rendezi be. A már eddig is ápolt Petőfi kultuszt teszi teljesebbé még ezen a napon két program: felavatják a költő bronz mellszobrát, amelyet Simon Ferenc készített a szolnoki művésztelepen. A szobrot a Petőfi Művelődési Ház előtt helyezik el. Az Állami Déryné Színház este a János Vitéz­zel kedveskedik a falunak, s az idesereglő közönségnek." (Vas Népe, 1969. február 23)

Február utolsó napjaira készült el Celldömölk legújabb ABC áruháza a város főterén. "Az áruház építési költsége 3,6 millió Forint. 3 milliót az épületre fordítottak, 600 ezer forintot a felszerelésre és be­rendezésre. Az áruházat a legkorszerűbb technikával lát­ták el. A berendezések jó ré­szét a KERIPAR helyi gyára készítette. Három nagy hűtő­kamrát hoztak létre a leg­modernebb hűtőgépekkel, a hús, a tej és a zöldségfélék tárolására. Az elárusító tér­ben is modern, négyszintes hű­tővitrin szolgálja a tejtermé­kek, háromrészes hűtővitrin a csemegeáruk frissen tartá­sát. Külön hűtőpultban talál­hatók a mirelit-készítmények, valamint a baromfi és a hal-filé. Az áruház több mint egymillió forintos árukészlete hét osztályon oszlik meg. A fűszer- és csemegeféléken kí­vül, porcelán, textil és rövid­áru, háztartási cikkek, mű­anyagok, játékok stb. is vá­sárolhatók." (Vas Népe, 1969. február 26)

19690228_hatoldalos_ujsag_bucsu.jpg1969. február 28-án jelent meg az utolsó hatoldalas Vas Népe.  

Március közepén került sor a Falusi Spartakiád asztalitenisz és sakk járási döntőire, ahol az indulók száma kétszáz volt. Női asztaliteniszben 8 csapat indult, és az első három helyezést celldömölki csapatok nyerték. Vegyes páros versenyben a pápoci Nagy Sándor - Pilisvári Marika duó végzett a harmadik helyen. Férfi párosban, 32 induló között a Görög - Nagy pápoci páros az előkelő második helyen fejezték be a spartakiádot. A sakkversenyeken egyéniben és csapatban is vönöcki versenyzők végeztek az élen. A sportnál maradva, 8000 néző előtt, a Népstadionban fogadta a Haladás csapatát a Ferencváros, március 17-én. A nagy­szerű napot kifogó Fradi ellen a Haladás szinte semmit sem tudott tenni. Alberték az első félidőben „kitapogatták” a szombathelyi védelem gyenge pontjait, amiből akadt bőven, aztán a II. félidőben ezt gólokra is váltották. A vártnál súlyosabb végeredmény 6:1 lett. 

1969_03_18_sarvar_furdo_arak_es_infok.jpgA sárvári fürdő reklámja és árai 1969 márciusában.

Március végén, a Tanácsköztársaság kikiáltásának ötvenedik évfordulója alkalmából, a celldömölki 2. számú általános iskola úttörői, "­sok szellemes, kedves, vi­dám üzenetet állítottak össze a távoli jövőbe. A 410. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola, mint a patronáló KISZ-szervezet tag­jai helyezték el a csapat va­lamennyi őrsétől küldött üzenetet tartalmazó fémdo­bozt... A tanárok könnyes szemmel, meghatódottan fi­gyelték e ritka jelenetet. Az iskola mozgalmi főfalába el­helyezett üzenetet egy már­ványtábla zárta le. Rajta ez áll: üzenet 2019-re" - tudósított a napilap az 50 évre befalazott időkapszula elhelyezéséről, 1969. március 28-án.

Amikor három évvel ezelőtt megtaláltam ezt a hírt, elkezdtem keresni a kapszulát a mára már átépített celldömölki iskolaépületben, de nem találtam sehol. Szerencsére az átépítés során az elbontásra került falból kiemelték az építők a kapszulát és a márványtáblát, és később áthelyezték egy másik falba. Innen került végül kibontásra a kapszula, 50 év elteltével, egy bensőséges ünnepség keretében, amelyen én magam is ott lehettem. Az 50 éve pihenő időkapszula felbontásáról és tartalmáról ebben a bejegyzésemben írtam 2019 novemberében: Ötvenéves üzenetek dobozkája (ide kattintva újra olvasható).

blog_level9raj_orsi_fotok.jpgAz Indián őrs és a Kakukk őrs tagjai elevenednek meg az időkapszulából előkerült, 1969-ben készült fotókon (2019 saját fotóm)

A magyar háztartások jelentős részében a fűtést "Mekalor" típusú olajkályhákkal biztosították. Ezek a fűtőberendezések úgynevezett háztartási tüzelőolajjal (röviden HTO) üzemeltek, amit 1969. április 1-én kezdtek forgalmazni, egy forint ötven filléres literenkénti áron. A világban ekkor induló olajárrobbanás ugyan Magyarországon is éreztette a hatását, de a HTO-t olcsóbban, akár a feléért-harmadáért lehetett megvásárolni, a rajta lévő állami támogatás miatt, mint a teljesen azonos összetételű üzemanyagot, a gázolajat. Ebből adódóan sokan megvették a HTO-t és azt használták járművekben is. A történelemből tudjuk, hogy ebből a csereberéből alakult ki később, az ügyeskedők számára egyik legjobban jövedelmező illegális üzletág, az "olajszőkítés". 

19690401_haztartasi_tuzeloolaj.jpg

Március közepén adta hírül az újság, hogy az ötvenes évek végén bezárt sághegyi bazaltbánya egyik épületét vendéglátási célra hasznosították. "Végre azonban akadt leleményes gazdája a sághegvi vendéglátásnak. A Celldömölk és Vidéke Földműves szövetkezet a hegy egyik patinás épüle­téből, az úgynevezett Lázár villából - amely hosszú évekig kihasználatlan volt - 50 férőhelyes turistaszál­lót és ehhez kapcsolódó ven­déglátóipari részlegeket ala­kított ki. A Sághegyi Turista Ven­déglő konyhájának külföldi­ek által is elismert ételeire a hangulatos pinceborozóban jól csúszik az állítólag gyógyszernek is beillő sági bor, amelynek különleges zét, zamatát a vulkánikus eredetű talaj adja meg... A Celldömölk és Vidéke Földműves szövetkezet vezetői azt mondják: nem bánja meg, aki felkere­si a Sághegyi Turista Ven­déglőt, mert a szép táj kel­lemes kirándulást kínál, a közismerten sági vendég­látásról pedig a Turista Ven­déglő és Szálló személyzete gondoskodik" - olvashattuk 1969. április 15-én a lapban.

19690415_saghegy_turista.jpg

Májusban mindössze kisebb híreket sikerült az újságban találnom környékünkkel kapcsolatban. "Szex, krimi, szerelem és az Adriai tenger csodálatos partvidéke ad hátteret Ré­vész György Az oroszlán ug­rani készül című új színes filmjéhez. Sikerül-e megsze­rezniük a kémbandáknak a félelmetes, világveszélyt rej­tő ampullákat? A kérdés el­döntéséhez asszisztál még Medveczky Ilona, Papp Lász­ló, Koós János és az Illés zenekar Szörényi Leventével az élen" - hirdették az újság reklámjai a celldömölki moziban vetített egyik filmet 1969 májusában. Közben jelentős társadalmi munkában, 655 négyzetméteren építettek 40 darab új parkolóhelyeket, a korábban átadott főtéri ABC áruház mellett Celldömölkön. Május 11-én "tavaszi békenapot" tartottak: több mint 100 autóból álló autós békemenet érkezett a megye minden járásából a Sághegy alá, ahol a többszáz fiatalból álló egyesített kórus dalolva várta az érkezőket. Délután 12 fúvószenekar koncertjét hallhatta a közönség a Sághegy kráterében, majd turista-bál ás tűzijáték zárta a napot.

19690706_celldomolk_parkolo.jpg

Május 18-án olvashattuk, hogy Celldömölkön, a járási ta­nács nagytermében tartot­tak KRESZ vetélkedőt 40 általános iskolai ta­nuló részvételével. "A járás iskoláinak első három helye­zett tanulói vettek részt. Különösen kitűntek tudásuk­kal a kenyeri általános is­kola tanulói, akiket Fülöp József tanár készített fel. Az első öt helyezett oklevelet, valamint értékes könyvju­talmat kapott a járási ta­nács művelődésügyi osztá­lyától. A vetélkedő eredménye: 1. Imre István, a Kenyeri Általános Iskola VII. osz­tályos tanulója, 2. Kun Zol­tán Celldömölk, 3. Kovács György Celldömölk II. kör­zeti iskola." 

Június első napján, egy rövid cikk erejéig, feltűnt településünk neve az újságban: "A Kenyeri Egyetértés és Aranykalász Tsz határában tartják meg szerdán azt a rét- és takarmánygazdálko­dási bemutatót, melyre a sárvári járás mezőgazdasági szakembereit hívták meg. A bemutatón a folyamatos zöldtakarmányozás kérdéseit vitatják meg." Június hetedikén a tűzoltóknak akadt feladata. "A hosszan tartó esőzések következtében a Cseri rész­ről lezúduló nagy tömegű víz, két lakóházat öntött el júni­us 7-én Kenyeriben. Az ön­kéntes tűzoltótestület tagjai, valamint a lakosság gyors be­avatkozása és segítsége men­tette meg az épületeket a na­gyobb kártól. A teljesebb igazság kedvé­ért azt is el kell mondani, hogy a vízelvezető árok-rend­szerek tisztántartásával meg lehetett volna előzni a bajt. A község vezetői ugyanis már korábban felhívták erre a lakosság figyelmét, sajnos eredménytelenül." Az éles bevetés után egy nappal, 1969. június 8-án ismét a tűzoltókról szóltak a hírek, de ezúttal egy tűzoltóverseny miatt kerületek az újságba. 

"Vasárnap tartották meg a celldömölki járás önkéntes tűzoltóinak versenyét Ke­nyeriben. 52 tűzoltócsapat mérte össze erejét, hogy ver­senyszámok szerint eldönt­sék a helyezéseket. A kenyeri versennyel egyben befejeződtek megyénkben a járási tűzol­tó-versenyek. A szemerkélő eső ellené­re komoly felkészültségről tettek tanúságot a testületek tagjai, illetve szerelő rajai és bizonyították, hogy nem­ csak a bajban, hanem a versenyen is megállják helyüket. Különösen jól sze­repelt Celldömölk I. és I. csapata, Pápoc, a Csöngei Állami Gazdaság, Kissomlyó, Mersevát, a celldömölki Keripar, Köcsk I., Kenyeri és Nagysimonyi csapata, akik versenyszámaikban I. helye­zést értek el. A verseny végére az idő is megjavult s így nem volt semmi akadálya, hogy meg­tartsák a hagyományos tűzoltóbált, amely a késő esti órákban ért véget." (Vas Népe, 1969. június 11.)

Június közepén nagyszabású munkák kezdődtek meg Celldömölk központjában. A lebontott, régi épületek helyén óriás munkagépek dolgoztak, a település akkori legmagasabb épületének, a ma is csak "kilencemeletesnek" hívott épület alapozási munkáin.

19690625_9emletes_alapozas.jpg

Június 29-én a Kenyeri labdarúgókról szólt a sportrovat egyik cikke. "A celldömölki járási baj­nokság tavaszi idénye befe­jeződött. Első helyen a Kenyeri labdarúgók végeztek 18 pont­tal, a 17 pontos Nagysimo­nyi előtt. Az utolsó tavaszi fordulóban a két éllovas Nagysimonyiban lépett pá­lyára, ahol vízipóló-eredmény született: 7:6 arányban nyert Kenyeri. Kemenesmagasi Egyházashetyén 4:1-re kika­pott, ez a csapat tavaszi el­ső helyébe került, miután győzelem esetén jobb gól­aránnyal megelőzték volna a tavaszi bajnokot."

19690629_kenyeri_foci.jpg

1969 júliusában, az akkor termelőszövetkezeti tulajdonban levő Királykútról végleg elköltöztek a korábban ott lakók. Az épületek karbantartás hiányában lakhatatlanná váltak. Az egyik leromlott állapotú lakóházat, apróhirdetésben kínálták eladásra a júliusi lapszámokban. Egy másik szomorú esetről is hírt adott a megyei napilap. "Németh József honvéd, ke­nyeri lakos szabadságát töl­tötte falujában és a nicki műgátnál három társával til­tott helyen fürdött. Szerdán délután 3-4 óra között az örvénylő Rába elsodorta és társai órákon át hiába ke­resték. Másnap, csütörtökön dél­ben a nicki műgátnál (a ke­nyeri oldalon) a horgászok találták meg a holttestét. Ez az eset is arra int mindenkit, hogy tiltott veszélyes, örvénylő helyen, ne fürödjünk." (Vas Népe, 1969. július 19.)

Miközben a gabonák kétharmadát learatták az országban, és a Haladás focicsapata 10:1 arányban győzte le az osztrák SV Güssing csapatát barátságos mérkőzésen, egy világszenzáció volt a legfontosabb hír minden napilapban. „Ember járt a Holdon! "A nyugalom támaszpont jelenti: a Sas leszállt” Ez­zel a mondattal jelentkezett Neil Armstrong a Hold fel­színéről, először az űrhajó­zás rövid történetében,1969 július 20-án, magyarországi időszámítás szerint este 21 óra 17 perc 40 má­sodperckor. Embert szállító jármű, az Apollo—11 hold­kompja rádióhívó jele sze­rint a „Sas” fedélzetén két űrhajóssal, Neil Armstronggal és Edwin Aldrinnal ek­kor szállt le először idegen égitestre" - adta hírül a Vas Népe is július 22-i címoldalán.

19690720_termenyforgalmi_felvasarlas.jpg

Augusztus 16-án olvashattuk a Vas Népében egy új "úttörőváros" alapkő elhelyezésének hírét. "A Balaton partjának kö­zelében, Zánka és Akali kö­zött, egy erdei tisztáson, pénteken több száz egyen­ruhába öltözött úttörő se­reglett össze, hogy tanúja legyen az ott felépülő út­törőváros ünnepélyes alap­kőletételének... A kormány 300 millió forintot áldoz a zánkai út­törőváros építésére. A leg­ideálisabb helyen, közel a tóhoz a Balatonfelvidék leg­szebb tájkoszorújában, 340 holdas területen épül a köz­ponti tábor, amelynek kő­épületeit télen is használ­hatják. Mellette 24, egyen­ként 120 személyes altábor épül. Ezenkívül színház, szabadtéri színpad, egészségház, tornaterem, számos üz­let, csónakház, vízparti klubház, strand, hajókikötő és sporttelep áll majd az úttörők rendelkezésére" - olvashattuk a nagyszabású terveket, melyek az 1970-es évek közepére meg is valósultak.

Ahogy ma is "avatnak" politikusaink a nemzeti ünnepeink alkalmával, egykor sem volt másként. 1969. augusztus 20-án Kenyeriben is nagyszabású avatóünnepségre készültek, aminek előzetes információi és hírei, az egész hónap során felbukkantak a megyei napilap hírei között. A részletes programot a "Kenyeriben felavatták a művelődési házat" című cikkből ismerhettük meg, amit teljes egészében megosztok olvasómmal.

19690822_kultur_avatas.jpg

"Kenyeriben alkotmányunk születésnapjára emlékeztek és felavatták az új, a sok­oldalú igényeket korszerűen kielégíteni képes Ady Endre Művelődési Otthont. A hely­beliekkel együtt ünnepeltek a környező Pápoc, Csönge, Ostffyasszonyfa, Kemenesmagasi, Szergény, és a Cell­dömölki Gépjavító Állomás dolgozóinak képviselői. Ked­ves vendégekként maguk között köszöntötték országgyűlési képviselőjüket Gosztonyi Jánost, az MSZMP KB tagját, a Népszabadság főszerkesztőjét, Czirák Fe­rencet, a megyei pártbizott­ság titkárát, dr. Vincze Bé­lát, a megyei párt-végrehajtó bizottság tagját, Erdélyi Béla megyei tanács vb-elnökhelyettest, Kuti Béla me­gyei tanácstagjukat, Madló István megyei népfront tit­kárt, a járási pártbizottság, tanács, társadalmi és tö­megszervezetek vezetőit.
Hirsch Jenő községi vb-elnök köszöntötte a zsúfo­lásig megtelt épület, elő­adóterem részvevőit. Majd Gosztonyi János mondott ünnepi beszédet. Negyedszá­zados történelmünk, har­caink, eredményeink, jele­nünk, jövő reménységünk szimbólumaként méltatta az alkotmányunk évfordulóján tartott ünnepélyes avatást. Bizonyította, mennyire tisz­teletben tartjuk első ma­gyar királyunk emlékét, az államalapítót, aki jól meg­értette a kor követelményeit s következetes volt azok ér­vényesítésében.
- A kor követelménye ma: szocialistává tenni ha­zánkat. minden erőnkkel se­gíteni további fejlődésünket. Okkal lehetünk büszkék ipa­runk fejlődésére, közoktatá­si rendszerünkre, egészségügyi viszonyainkra. Soha ennyit nem produkált mezőgazdaságunk. Olyan nagy változásokat élt át a ma­gyar falu, amely történelmi érdeme dolgozó parasztsá­gunknak, s ma is úgy dol­goznak, hogy bárki meg­nézheti a határt az ország bármely részén. Megváltózott az emberek közötti vi­szony, mind teljesebb a tár­sadalmi igazságosság, emberibbek viszonyaink. Büsz­kék lehetünk ezekre az eredményekre, de úgy kell dolgoznunk, hogy még előbbre jussunk az igények kielégítésében. Tovább javítsuk az emberek közötti viszonyt, fejlesszük demok­ratizmusunkat, s mind ehhez magasabb műveltséget, tu­dást nyújtsunk az emberek­nek.
 - Feltételeink jók, mert a párt politikája a tömegek érdekeit, a nép javát szol­gálja. Képesek vagyunk korrigálni, ha valahol hiba csúszik a számításba. Egyre inkább jellemző népünk realitás érzéke, józansága. Jó szövetségeseink a szocialis­ta országok. Legfőbb szövet­ségesünknek, barátunknak tekinthetjük a Szovjetuniót. Érezhetjük támogatásukat napfényes időben csakúgy mint viharokban.
 - A Kenyeriek is büsz­kék lehetnék művelődési házukra, mert saját munká­juk, erőforrásaik gyümöl­cse is. Ezért is becsüljék meg, legyen igazi otthonuk, amelynek segítségével még teljesebb, gazdagabb, szebb legyen a község minden dol­gozójának élete.
Ezután Erdélyi Béla me­gyei tanács vb-elnökhelyettes ünnepélyesen átadta a kulcsokat a községi tanácsel­nöknek, aki továbbította a művelődési ház fiatal igaz­gatójának. Majd megkezdő­dött a kulturális program, amelyben közreműködtek a járási fúvószenekar, a vitnyédi tánccsoport, a sopro­ni Egyetemi Színpad és a helyi kultúrcsoport. Majd a klubban megtekintették a Celldömölki Gépjavító Ál­lomás dokumentációs kiállí­tását. Munkás paraszt talál­kozó és vidám bálozás gaz­dagította még az ünneplést." (Vas Népe, 1969. augusztus 22)

19690823_hamster_rendfelszedo.jpgA bálázás elterjedése előtt, a Kenyeriben csak "hemszter" néven emlegetett rendfelszedő kocsikkal hordták be a földekről a szalmát.

A nyári nyaralási szezon végén - talán kicsit megkésve - egy kis reklámot indított a megyei napilap: a megye üdülőhelyeit bemutató cikksorozattal igyekeztek mindenkit a megyén belüli pihenésre ösztönözni. Az augusztus 31-i lapszámban megismerhettük Mesteri és Borgáta fürdőinek rövid történetét, a leendő fejlesztéseket és még számtalan érdekességet. A teljes cikket megosztom, hogy mindenki eldönthesse, mit sikerült mára megvalósítani az elképzelésekből.

19690831_borgata_mesteri.jpg

Szeptemberben az iskolákban megkezdődött a tanítás, a megyei napilap rendre tudósított a tanévkezdésről, ünnepélyes évnyitók soráról, sajnos a környező települések kimaradtak a hírekből. Az egész hónapban Kenyeriről egyetlen sor sem került az újságba, mindössze Pápocról közöltek egy rövid hírt, miszerint "a celldömölki járás három legvirágosabb községe: Kemenesmihályfa, Kemenespálfa és PápócMegszámlálhatatlan virág pompázik e községek utcái­ban a házak előtt és a kis­kertekben. Főképp őszirózsa nyílik nagy számban és te­szi széppé a kemenesaljai falvakat. A társadalmi mun­kák értékelésénél figyelembe veszik a lakosság e szép kez­deményezését, így nem ma­rad el az elismerés sem." A szeptemberi lapszámokban az év első napjaiban történt répcelaki robbanás bírósági tárgyalásáról naponta közvetített a Vas Népe, szinte már egy folytatásos regényhez hasonló, izgalmas hangnemben. Celldömölkön sem a tanévkezdés, hanem egy szokatlan forgalmi akadály számított fontos eseménynek. Az épülő 9 emeleteshez Budapestről szállították le a toronydarut, aminek kormányszerkezete éppen a cél előtt romlott el, így három napig pihent akadályként a nagyközség főútja szélén.

19690903_oriasdaru.jpg

Október első napjaiban olvashattuk, hogy Pápocon építkezés kezdődik: "az építést irányító bizott­ság október elsején kijelölte a klubház helyét, amelynek mun­kálatainál sok segítséget nyújt majd a község la­kossága". Vönöckön nagyszabású polgári védelmi nappal kombinált falunapot tartottak, ami az újságíró véleménye szerint nagyon jó kezdeményeznek bizonyult, sőt a vegyvédelmi ruhába öltözött, mentesítő járőr munkája jobban érdekelte a falu lakosságát, mint a körhinta. Azért ezt a kijelentést fenntartásokkal kezelném...

Ostffyasszonyfa ebben a hónapban a múlt építészeti emlékeivel került be a megyei napilapba: egykor öt rangos urasági kastély is volt a faluban. "A volt megyei főispán kastélyának emeletén székel a tanács, a földszinten a tsz irodái találhatók. A kas­tély parkjában épült évek­kel előbb egy gyönyörű mű­velődési ház, ahol nemrégen Petőfi-szobrot avattak. A két objektum bejáratát művészi kivitelű, kovácsolt­vas kerítés díszíti (dr. Berecz Ferenc szobrászművész alkotása), ahol 29 mezőben figurális kompozíciók ábrá­zolják Petőfi itt-tartózkodásának mozzanatait, valamint a falu fejlődését, a századfordulótól napjainkig. A mű­vészi kivitelezésű kovácsoltvas kerítés a maga nemében egyedülálló. A volt Károlyi kastélyt három éve újították fel, illetve lakásokká alakították át. Az úgynevezett Vörös kas­télyba - szintén felújítás után - bisztró, önkiszolgáló bolt került, az emeletén ét­teremmel. A Nicki -, valamint az Ajkay-féle kastélyt lakásokká alakították át" - olvashattuk az 1969. október 19-i lapszámban. Érdekességként még meg kell említenem, hogy 1969 októberében bontották le a településen az utolsó nádfedeles családi házat.

19690820_utasellato_menu.jpgA szombathelyi utasellátó, 1969 augusztusának tájjellegű ételajánlatai 

"A nagy forgalmú - nem­zetközi forgalmat lebonyolí­tó - 8-as számú főútvona­lon megkezdték a nemzet­közileg is elfogadott úgyneve­zett amerikai rendszerű nagy, zöld, útbaigazítást és tájékoz­tatást nyújtó táblák felszere­lését. A munkálatokat sajnos hátráltatja a je­lenlegi cementhiány" - tájékoztatott az újság október 29-én. A hónap utolsó környékünkkel kapcsolatos cikke egyetlen kérdést boncolgat csupán: "Miért déli újság a Vas Népe?" A kérdést a pápociak fogalmazták meg, mert számukra valamint a kenyeriek és csöngeiek számára is úgy tűnt, hogy egy idő óta kirekesztik falujukat a reggeli újságolvasástól, sőt előfordul hogy csak késő délután érkezett meg a falujukba a megyei újság. A részletes magyarázatot az 1969. október 29-i cikkből elolvashatják olvasóim is.

19691029_deli_vn.jpg

Az év utolsó két hónapjában mindössze néhány rövid hírt olvashattunk a környékünkről. Az őszi fociidényben ismét remekeltek falunk focistái. A szezon végén, a celldömölki járási bajnokságot 19 győzelemmel, 82:28 gólaránnyal, a Kenyeri TSZ Sportklub vezette. Kultúrából sem volt hiány, hiszen falunkban vendégszerepelt többek között a szombathelyi tanítóképző 40 tagú kultúrcsoportja, Békefi Antal zenetanár vezetésével, akik egész estés műsort adtak a kultúrházban.

19691230_kenyeri_bajnok.jpg

Ebben az évben (is) megbénította megyénket a hóesés. Karácsony előtt a vonatok félnapos késéssel közlekedtek. December 21-én az újság címoldalának főcíme mindössze ennyi volt: "Vas megyében minden út járhatatlan". És ez a két ünnep között sem változott sokat. Többek között Pá­pa - Kenyeri, Pápoc - megyehatár, Sárvár - Kenyeri, Ostffyasszonyfa - Csönge, Tokorcs - Kemenesmihályfa - Vönöck közötti utakon okozott gondot a hóeltakarítás egészen az új évig. Ostffyasszonyfán 40 ezer csirkét kellett etetni, és csak egy napi eleség volt készleten, ezen kívül éppen hogy be tudták fűteni a szárnyasok istál­lóit, mert az olajtartalék is kimerült. A tsz-ből sok száz liter tejet sem tudtak elszállítani az időjárás miatt. Végül a Vízügyi Igazgatóságtól kértek és kaptak segítséget.

196912_moszkvics.jpg

Egy alapvetően vidám hírrel zárta az újság az esztendőt, és én is ezzel zárom mai bejegyzésemet. Tartsanak velem legközelebb is!

"Mi, vasiak nem panasz­kodhatunk, hogy nem néz­hetünk elég sok, izgalmas, kalandos, kedélycsigázó, kés- és kardvillogtató, fejhullató és fegyverropogásos TV-filmet! Megyénk ellátott­sága az efféle halál-roman­tikus TV-filmekkel a „leg­jobb” Magyarországon. Mi itt négy ország TV-adásait láthatjuk: a hazait, az osztrákot, a jugoszlávot és a pozsonyit... Szóval van mit néz­nünk. Az ünnepekben Szom­bathely és általában a me­gye ifjúsága nem szűkölkö­dött harcias, kalandos TV-filmekben, főleg az osztrák TV jóvoltából. „Vadölő”, „Az utolsó mohikán”, „Erőd a Bíbor folyónál”, ezen kívül egész sor krimi. A ma­gyar TV is adott izgalmas, kalandos filmeket, egyebek között a Zorro befejezését. Az utolsó ünnepnapon ifjú­ságunk izgalom­ban élhetett. Kezdte a TV-nézést az osztrákok indiáncsatáján, (amely meglehetősen hosszú, sok halottal), utána nyomban átkapcsolhatott Pestre, a Zorro-ra. A tartós izgalom helyen­ként meghozta a maga ered­ményét. Nem akarom ócsá­rolni a szóban forgó TV-filmeket, tény azonban, hogy a szom­bati, izgalom né­hol meglehetősen rosszul végződött. Egy ifjú a tartós izgalom hatására átszelle­mült például CSINGACS-GUK, UNKASZ és ZORRO egyesített, harci kiválóságává. Lóugratási készségét a rekamién próbálgatta. Egy nagy ugrásnál azonban hanyatt vágódott. Fejjel a szekrénysarkának. Utána fejvérzés, majd ájulás, majd hányás és kórház. Ne kenjünk minden fiatalos csínyt, balesetet, bajt a TV-k kalandos filmjeire. Semmi esetre sem volna helyes ez. Tény azonban, hogy nekünk itt Vasban nem árt tudo­másul vennünk, hogy fiatal­jainknak több a lehetőségük az izgalmakra, mint más megyék fiataljai­nak, s ezek az izgalmak, itt valóban ártalmasak lehetnek az egészségre, a tanulásra, a lelki épségre, az ablakok­ra és sok mindenre!" (Vas Népe 1969. december)

Pörneczi Tamás, 2021 augusztus

Források: a Vas Népe napilap 1969 évi számainak cikkei és fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr3116642750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása