Vas Népe - 1968
A megye lapjának cikkei Kenyeriről

Ezúttal a harmadik ötéves terv időszakába, az új gazdasági mechanizmus bevezetésének évébe, 1968-ba hívom olvasóimat. A szocialista Magyarország gazdasági irányításának és tervezésének átfogó reformját, sokéves előkészítés után, 1968. január 1-jén vezettek be. A reformokkal csökkent a központi tervezés szerepe és nőtt a vállalatok önállósága, a hatóságilag rögzített árak mellett egyes termékek árai a piaci keresletnek megfelelően alakulhattak és a központilag meghatározott bér­rendszer helyét - bizonyos korlátok között - a vállalatok által meghatározott szabályozás váltotta fel. Ebben a reformrendszerben Kenyeriben és környékünkön is változások indultak el. Ezekből a hírekből válogattam ki egy csokorral a Vas Népe napilap egykori példányait lapozgatva. Kérem, tartsanak velem!

vn_19680905_utepites2.jpgÉpül a modern út Kenyeri és Pápoc között (Vas Népe 1968. szeptember 9.)

Tízmillió ember boldogabb jövőjéről címmel közöltek interjút az 1968 évi első lapszámban Kádár János pártfőtitkárral. A cikkben a vietnami háborúval, a lakásépítések eredményeivel és a világszínvonalú nyugdíjrendszerünkkel is foglalkoztak. Arról azonban elfelejtettek megemlékezni, hogy az 1967-ig 50 fillérbe kerülő Vas Népe ára 70 fillér lett, azaz negyven százalékkal többet kellett fizetni a lapért az új esztendőben.

Miközben hótakaró borította be megyénket, a -10 fok alatti hőmérséklet lehetővé tette, hogy a szombathelyi tófürdőt ideiglenes jégpályává alakítsák át, és kétezernél is több korcsolyázni vágyót fogadjanak egyszerre.

vn_19680107_kanasz_tulok.jpgVas Népe 1968. január 7.

A korábbi évek Vas Népe cikkeiből készült válogatásomat a következő hivatkozásokra kattintva olvashatják újra:

 Vas Népe 1963   -   Vas Népe 1964   -   Vas Népe 1965   -   Vas Népe 1966   -   Vas Népe 1967

A celli járásban eközben, több mint tíz községében felmérték az asszonyok, lányok, fiatalok helyzetét. "A kezdeményezés célja volt: megvizsgálni, mit lehet tenni a falvak elöregedése ellen, mi ebben a nők szerepe, feladata, milyenek a lehetőségek, hogyan lehetne elősegíteni a falusi női munkaerő rendszeres foglalkoztatását. A felmérés eredményeként számos javaslat született, amelyekkel a községek többségében lényegesen lehet változtatni a nők helyzetén...Számos községben van mód füzesek telepítésére. Ezekben a falvakban fel is dolgozhatnák a most hasznosítatlan területeken termelt fűzvesszőt. Több községben, mint például Kenyeriben, Pápócon egy időben virágzott a csuhéfonás. Ezt is fel kellene újítani" - olvashattuk a január 11-i szám cikkében. A havas időjárás és a hideg január közepéig kitartott. Annak ellenére, hogy 32 db munkagép takarította az utakat, több napra járhatatlanná váltak többek között a Répcelak - Felsőpaty, a Sárvár - Kenyeri, valamint a porpáci és a tokorcsi bekötőutak.  

vn_19680718_hegyfalui_tsz_szk_4_kombajn.jpgA korszerű SZK-4 típusú, szovjet kombájnt szerelik a hegyfalusi termelőszövetkezet dolgozói (Vas Népe, 1968. július 18.) 

A hideg, téli hónapokat a kenyeri termelőszövetkezetben és az iskolában is a tanulásnak szentelték. "Kenyeriben és Kemenesszentmártonban üzemi jelleggel szerveztek traktorosképző iskolát. A tanfolyam végén a hallgatók traktor és vontatóvezetői vizsgát tesznek, s munkahelyeiken már végzettségüknek megfelelő beosztásban dolgozhatnak. A tanfolyamon betanított munkásokká képezik a fiatalokat" - olvashatjuk a január 16-i lapban. Néhány hasábbal később egy másik Kenyerivel kapcsolatos hírt olvashatunk: "A kenyeri szülők és pedagógusok összefogásával tanulószobát szerveztek a felsőtagozatos általános iskolások részére. Ezzel lehetővé vált, hogy közel 30 diák rendszeres tanári felügyelet mellett, azok segítségével készülhet fel a másnapi iskolai munkára. Ez a megoldás azonban csak átmeneti, mert a következő években általános iskolai napközi otthont kívánnak létrehozni a faluban". 

vn_19680501_hpereszteg_kulturhaz.jpgBizonyára minden olvasóm észrevette a hosszúperesztegi és a kenyeri művelődési házak közötti teljes hasonlóságot. Eredetileg Kenyeriben is lapostetős volt az egyik szárny (Vas Népe, 1968. május 1.)

Február első hétvégéjén a megyei tanács 1968. évi fejlesztési terveit ismertette a Vas Népe, amiből mindenki értesülhetett arról, hogy "Kenyeriben kultúrotthon és mintakönyvtár épül". A kivitelezéssel nem sokat késlekedtek, mert február közepén már meg is kezdődtek a munkák. "Közel egymillió forintos költséggel készül a színházteremmel, klubszobával és könyvtárrésszel tervezett épület. Társadalmi munkájával jelentős segítséget nyújt a lakosság is" - olvashatjuk a február 13-i lapban. Példamutatásban az akkori községi tanács tagjai jártak elöl: az épület kitűzése után közösen kijelölték, hogy melyik alapot melyik tanácstagnak kell kiásnia. A felosztást követően pedig mindenki maga végezte el az ásási munkákat.

vn_19680710_papoc.jpgVas Népe, 1968. július 10.

Miközben két héten keresztül, 20-40%-os kedvezménnyel téli vásárt tartottak a kenyeri szövetkezeti boltban, a termelőszövetkezet zárszámadása után két nappal, "Egyetértésben megnőnek a kis dolgok - régi igazság, új tartalommal Kenyeriben" címmel propagandacikket olvashatott a megye lakossága a helyi TSZ és a pártszervezet összefogásának eredményeiről. Mindössze három mondatot idézek a cikkből. "Ennek tulajdonítják a múlt évben tett nagy ugrásukat is. Tavaly ilyenkor ugyanis csak 32 forintot ért egy munkaegység, az idén - majd felével többet! - már 47 forintot osztottak. A 22 ezer forintot majd egy százassal meghaladta az egy tagra jutó, közösből származó jövedelem. Sőt, jóval több ennél, ha csak a dolgozó tagokat számítanák. Két nappal a zárszámadás után jártunk Kenyeriben, de még akkor is sugárzott az emberek arcáról az elégedettség, a jó munka gyümölcsének boldog birtoklása."

vn_19681101_badacsony_palackozo.jpgVas Népe, 1968. november 1.

A február 22-i lapban bepillantást kapunk az egykori kenyeri klubélet pillanataiba. "Két hete bált rendeztünk, s közben gondoltunk egyet: miért ne válasszunk magunk közt „királynőt"? Ki a legszebb közöttünk? A fiúk kapva-kaptak a nem várt ceremónián: mindenki jegyet válthatott a választottjának: fogytak is a „cetlik" szaporán, s akiért a legtöbbet „fizették", az lett a nyertes. Hogy ki volt az? A húszéves Kovács Kati... S hogy valóban csinos-e... Az ám!" A Cseh Terézzel készült cikket teljes egészében is megosztom önökkel.

vn_19680222_cseteri.jpgVas Népe, 1968. február 22.

Márciusban, az akkor még létező vasút menetrendjével kapcsolatban olvashattunk egy kis "szóváltást" az újság hasábjain. Március 6-án, Major Lajos által aláírt levelet közölték "Ki tudja jobban?" címmel. A cikk előzménye, hogy a Kenyeri állomásról munkába utazó Lajos és 80 társa azt kérelmezték a GYSEV-től, hogy a Celldömölkről induló 236. számú motorvonat indulási idejét 30 perccel későbbre módosítsák. Indokuk az volt, hogy a munkaidejük 15 óra 45 perckor jár le, de csak a későbbi, 18 óra 28 perckor induló vonattal tudnak Kenyeribe hazautazni. A napi 8 órás munkaidő helyett így 11 órát kénytelenek családjuktól távol lenni. A kérelmet elutasították, amit a "Válaszolnak az illetékesek" rovatban az újság is leközölt, és most önök is elolvashatnak.

vn_19680327_valasz.jpgVas Népe, 1968. március 27.

Miközben a lapban viták zajlottak a vonatok menetrendje körül, a szombathelyi Úttörőházban megrendezett szaktárgyi versenyek részeként, orosz nyelvből az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályosai számára tartottak megyei erőpróbát. A versenyeken a szombathelyi és sárvári iskolák tanulói mellett, mindössze egyetlen vidékinek sikerült első helyezést szereznie: Hérincs Istvánnak, a kenyeri általános iskola VII. osztályos tanulójának.

vn_19681201_sajtgyar.jpgA Répcelaki Sajtgyár termelési üteme is folyamatosan növekedett (Vas Népe, 1968. december 1.)

A tavaszi hónapok cikkeiben alig-alig bukkan fel településünk. A vörös betűkkel nyomtatott, április-i ünnepi lapszámban, a nagyszámú társadalmi munkáért kitüntetett között találjuk Csóka Tibort valamint az Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezetet. Az apróhirdetések között napokon keresztül olvashatjuk, hogy "Kenyeri és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet boltvezetőt keres a Pápoc 4. számú vegyesboltjába és az ostffyasszonyfai iparcikk boltjába. A boltok havi forgalma 120 - 130 ezer forint. Bérezés fixbér plusz jutalék". Májusban, a megyei versenyek eredményeit böngészve bukkanhatunk újra ismerősökre. Az úttörők egészségügyi vetélkedőjén a legjobbak között találjuk a kenyeri iskola Lenin őrsét.

A Kemenesaljai Napok keretében, 650 önkéntes tűzoltó mérte össze a tudását a járási tűzoltóversenyen. A községi kocsifecskendősök között Kenyeri férficsapata végzett az első helyen, a községi lányversenyt Pápoc nyerte, míg a 800-as motorfecskendősök között Csönge férficsapata bizonyult a legjobbnak. A termelőszövetkezetek termelési versenyébe 58 TSZ kapcsolódott be, ahol a celldömölki járásban első helyen végzett a Kenyeri Egyetértés Tsz, míg a második helyet az ostffyasszonyfai Petőfi Tsz nyerte el 1968-ban.

vn_19680622_tuzoltok_sarvar.jpgA megyei tűzoltóversenyt Sárváron rendezték meg, 101 csapat részvételével (Vas Népe, 1968. június 22.)


"Több ezer ember a strandokon - Kevés a sör - Hideg hűsítő minden mennyiségben" - olvashatjuk a júliusi lapszámok egyikében, miközben a hatalmas forróságot a gőzmozdonyok szikráiból keletkezett tüzesetek tovább fokozták. Július 13-án, a délelőtt folyamán a megye területén öt helyen is ebből az okból lobbantak lángra a gabonatáblák. "Reggel 7 óra tájban Pósfa határában gyulladt ki a gabonatábla, 10 óra körül Borgátáról, Vönöckről, a déli órákban pedig Nickről jelezték, hogy lángokban áll a termés. Egy óra tájban - ugyancsak mozdonyszikrától - Kenyeri határában gyulladt ki az erdő. Lapzártakor valamennyi szombathelyi állami tűzoltó és az említett helyek önkéntes tűzoltói harcban álltak a lángokkal. Segítségül hívták a pápai és a kapuvári állami tűzoltókat is." - olvashatjuk a híreket a tűzesetekről. Jó hír azonban, hogy a Celldömölk járási labdarúgó bajnokság tavaszi fordulójának befejezését követően, 11 mérkőzést után, jobb gólkülönbséggel, első helyen szerepel falunk futballcsapata. 

vn_19680726_foci1.jpgA tavaszi forduló után Kenyeri az élen (Vas Népe, 1968. július 26.)

1968. augusztus 20-a alkalmából avatták várossá Sárvárt, amikorra a vártornyot és a hozzávezető hidat is teljes egészében felújították. Ebben a hónapban féloldalnyi cikket szenteltek községünknek, illetve a termelőszövetkezet bemutatásának. Az "Élet a Cseren" című írásban Csóka Tibor elnök, Pörneczi László fő-mezőgazdász és Orbán Imre főkönyvelő ismertetik a termelés sikereit, a várható átlag feletti termelési eredményeket, a 40 holdas kísérleti telepen termesztett növényekkel folytatott kísérleteket, de kitérnek arra is, hogy időszerű lenne a falu két termelőszövetkezetének összeolvadnia (amire négy év múlva, 1972-ben került sor). Munkájuk elismeréseként, 1968-ban, "A mezőgazdaság kiváló dolgozója" kitüntetésben részesültek: Rozmán Antal traktorvezető, Takács Sándor borjúnevelő, Németh Józsefné növénytermesztő, Kraszni Ferenc traktorvezető és Papp Ferenc tehenész.

vn_19681109_kemenessomjen.jpgVas Népe, 1968. november 9.

Szeptemberben nagyszabású útépítő géplánc bemutatónak adott otthont településünk. "Az új technológiával lehetővé válik, hogy 1971-ig a megye valamennyi makadám- és földútja korszerű úttá váljék. A rövid tájékoztatás után a bemutató résztvevői Kenyeri határában megtekintették a földmunkát - árkolásokat, padkarendezést - végző TMK gépláncot, majd Pápoc felé haladva "találkoztak” a hengerlési géplánccal és működés közben figyelték meg a zúzalékszóró és bitumenpermetező gépeket, melyek teljesen „kiszorították” a nehéz fizikai munkát" - olvashattuk a szeptember 13-án megjelent cikkben és láthattuk a fotókon a műveleteket.

vn_19680905_utepites1.jpgÚtépítés előkészítési és kiegészítő munkák Kenyeri határában (Vas Népe, 1968. szeptember 5.) 

Októberben, a beköszöntő hideg időjárás miatt sokan keresték fel a Kenyeri Tüzép telepet, hogy téli tüzelőt vásároljanak. Sajnos továbbra is hiánycikk volt 1968-ban a szén, amire heteket kellett várnia a falubelieknek. A "Túlteljesítés - kis hibával" című írásban olvashatjuk, hogy a tavasszal elkezdett művelődési ház építése során is problémák adódtak, így az évvégére tervezett átadás időpontját sem lehetett tartani. Ráadásul a főbejárat fölött elkészített betontető annyira meghajolt, hogy azt el kellett bontani és helyette teljesen újat kellett készíteni. Sajnos a tavaszi fordulóban, a járási labdarúgó bajnokságban az élen végzett hazai csapatunk, Mersevát, Kemenesmagasi és Duka mögött, visszacsúszott a tabella negyedik helyére.

vn_19680929_foci2.jpgA járási végeredmény, Kenyeri a negyedik helyen (Vas Népe, 1968. szeptember 29.)

Novemberben búcsúztatták Takács Kálmán nyugalmazott igazgatót a szomszédos Pápoc lakói, aki 40 éven át tanított a faluban. "Egy este megszámlálták „Baba nénivel”, kedves élete párjával, hány embert is tanított Takács Kálmán? 1658-ig jutottak el... Ennyi embert tanított és igen soknak tett kisebb-nagyobb szívességet. Még ma is előfordul, hogy bekopognak hozzá ezért-azért. No persze, nemcsak tanító volt a faluban. Tizennyolc év óta tanácstag is, a járási tanácsnak is tagja. 1951-től igazgatója volt a nyolc, majd 11 tanerős iskolának. Napközit szervezett, esti iskolán képezte tovább a felnőtteket. Azokat, akik valaha a roggyant iskolában hatan-heten is ültek egy padban! Öröme: több orvos, tanár, bíró került ki a faluból, tanítványaiból. S ezek az emberek ma is emlékeznek rá" - olvashatjuk a cikkben.

vn_19681102_papoc_tanito.jpgA teljes cikk, Takács Kálmán és felesége, Baba néni búcsúztatásáról (Vas Népe, 1968. november 2). Velük kapcsolatban ebben a korábbi bejegyzésemben írtam bővebben: Vitéz Pócza Gyula pályafelvigyázó.

Az év utolsó napjaiban az Apollo-8 űrhajó és háromtagú legénysége tartották lázban az országot és az egész világot, akik egy 36 emelet magasságú rakétára szerelt űrkabinban, tízszer is sikeresen kerülték meg a holdat, majd 800 ezer kilométer megtétele után visszatértek a Földre.

vn_19681211_amerikai_urhajosok.jpgA sikerrel járt amerikai űrhajósok fotója még a fellövés előtt készült (Vas Népe, 1968. december 11.)

Közben karácsonykor megérkezett a Ferihegyi repülőtérre a MALÉV első sugárhajtóműves, TU 134 típusú utasszállító gépe, amelyet a szovjet repülőgyártó ipartól vásároltak. Az örömhírek mellett egy súlyos vasúti szerencsétlenség árnyékolta be 1968 karácsonyát: december 22-én 17 órakor Mende és Sülysáp állomások között, a Budapest Keleti pályaudvarról Békéscsabára közlekedő személyvonat a nyílt pályán összeütközött egy Budapest felé tartó tehervonattal. A baleset következtében 43 személy meghalt, 57 személy megsérült. 

vn_19681228_tu154.jpgVas Népe, 1968. december 28.

Az év utolsó napján, az újságban megjelent számtalan jókívánság közül, én az egykor létező Sárvári Cukorgyár hirdetésével búcsúzom az 1968-as évtől. Kérem, tartsanak velem legközelebb is

vn_19681231_sarvar_cukorgyar.jpgVas Népe, 1968. december 31.

Pörneczi Tamás, 2021. április 

Források: Vas Népe napilap 1968 évi cikkei és fotói, Arcanum

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr8516515658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása