Vas Népe - 1963
A megye lapjának cikkei Kenyeriről

Hónapokkal ezelőtt, egyik bejegyzésem kapcsán kerestem fel a celldömölki Kresznerics Ferenc könyvtár helytörténeti emlékeket is őrző, kicsiny szobáját. Az ajtó mögött, mennyezetig érő polcokon, nagyméretű könyvek sorakoztak: a Vas Népe napilap bekötött példányai. A könyvtár munkatársai lehetővé tették, hogy egy-egy év "termését" otthonban olvashassam el.

reklamok_vn_1963.jpgReklámhirdetések az 1963-as Vas Népe napilapból 

Azért, hogy a mennyiséget érzékeltessem, következzen néhány számadat a könyvekkel kapcsolatban. Minden év 4 darab kötetből áll. Egy kötet 3 kilogramm súlyú, így egy évnyi napilap 12 kilogrammot nyom. Egyetlen kötetben 1100 oldal található. A hatvanas évekből, hét évfolyamot őriz a könyvtár, amit az előző hónapok során átolvastam. Ennek a 85 kilónyi, több, mint harmincezer oldalnak, a Kenyeri vonatkozású, érdekesebb híreit szeretném megosztani minden kedves olvasómmal a közeljövőben. Tartsanak velem a hatvanas évekbe!    

1963-ban járunk. Az újság árát éppen ebben az évben emelték meg: a hétköznapi számot, a korábbi 50 fillér helyett már 60 fillérért vehettük meg, míg vasárnap megjelenő Vas Népe már 70 fillérbe került. A lapot a Megyei Pártbizottság és a Megyei Tanács adta ki, így a cikkek jelentős részében a szocialista rendszer sikereit, a munkaverseny és a brigádmozgalom szépségeit, a mezőn és gyárban dolgozók állandó "harcát", a pártvezetés érdemeit emelték ki.

1963_01_15_vn_fejlec.JPGAz újság 1963. január 15-i  fejléce 

Környékünk sikeres zöldségtermelési eredményeiből, falunk is kivette a részét: a kecskédi Aranykalász Tsz öt holdas tábláján, 15 mázsa mák és 100 mázsa petrezselyem termett, a kenyeri Egyetértés Tsz ugyanekkora területéről 200 mázsa hagymát értékesített. A szomszédos Pápocon megtermelt paprikából még a celli és szombathelyi piacra is jutott. 

1963_01_09_kenyeri_cser_zoldsegtermesztes.JPGNagyüzemi kertészetek a Cseren, Vas Népe 1963. január

A szomszédos községekben is zajlott a tavaszi élet. A hatalmas áradás elvitte az Ostffyasszonyfa és Uraiújfalu közötti Rába hidat, ezért a lakosságnak 25 kilométeres kerülő utat kell tenni a két község között. Csöngén közben a KISZ klub életébe tekinthettünk be, ahol Bognár Dénes terítőket készített a helyiség díszítésére. Pápocon nagy sikerű divatbemutatót tartott a Kenyeri Földműves Szövetkezet.

haromcikk_vn_1963.jpgHárom cikk a környező településekkel kapcsolatban, a Vas Népe 1963. áprilisi és májusi számaiból 

Ahogy haladunk előre az év folyamán, a nyár elején már az aratásról szóltak a hírek. A Kenyeriek, az előző évek rossz tapasztalatait maguk mögött hagyva, három magyar kombájnnal és egy aratógéppel takarították be a termést.

kenyeri_kombajnos_1963.jpgA kenyeriek jobb keze, Vas Népe 1963. augusztus; Az egyik, kenyeri SZK-3 kombájn munkában, Vas Népe 1963. július

Természetesen a "munkaverseny" mindenütt jelen volt. Augusztus 2-án, a kenyeri Novák Béla vezette a megye kombájnosainak versenyét 263 holdas teljesítményével. Augusztus végére változott a helyzet, de még így is az első három helyezett között végzett.

kombajnos_verseny_1963.jpgNovák Béla, a megye legjobb kombájnosainak versenyében. 1963 augusztus elején (jobbra) még vezetett, majd az aratás végén harmadik helyezést ért el (balra), Vas Népe 1963 augusztus

Október elején, egész oldalas összeállítás jelent meg Kenyeriről és Pápocról, "Kenyeri kenyér, Pápoci tarisznya" címmel. 1963-ban, Kenyeri és Kecskéd "összeházasítása" óta éppen 13 év telt el, de kettősség ekkor még mindenütt megtalálható volt.  

"Vagy százan járnak naponta dolgozni és tanulni a városba ebből a faluból...Ez balról Kenyeri, az jobbról Rábakecskéd. A tanácsházán Kenyeri I-ről és Kenyeri II-ről szólnak. Keresed a termelőszövetkezetet? Melyiket kívánod? Az Egyetértést vagy az Aranykalászt? Mindkettő Kenyeriben van, de ha akarod mégsem. Az első Kenyeriben, a második Kecskéden. A fiatal tanácstitkár így panaszkodik: Egy község ez, de még nem tökéletesen. A közigazgatás ugyan 13 éve összeadta Kenyerit és Kecskédet, de bár nem lett sikertelen a házasság, akad baj, nehézség és széthúzás, akár a legtöbb háztartásban...Sok mindenből kettő van, amiből egy is elég lenne...Két klubhelyiség, két óvoda, két tűzoltószertár és két termelőszövetkezet. És kétféle emberek: kenyeriek és rábakecskédiek..." részlet a Vas Népe 1963. október 5-i cikkéből

A két település lassacskán összeért, új lakóházak épültek mindenütt. Elkészült az új, közös tanácsház és tervezték már a művelődési otthont is.

tanacshaz_as_utcasor_kenyeri_1963.jpgEmberek az új tanácsháza mellett; Új házak Kenyeri és Kecskéd között, Vas Népe 1963 október (Nagy Ottó fotói)

Az Egyetértés TSz 5-6 forinttal többet fizetett a dolgozóinak, mint az Aranykalász TSz. A gépjavító udvarban édesapámat is megszólította 1963-ban a cikk írója. 

1963_10_05_porneczi_norbert_fotoszoveg.jpgÉdesapám kissé megkopott fotója és a cikk vele kapcsolatos részlete, Vas Népe 1963 október  (Nagy Ottó fotója)

A Pápocról szóló összeállításban a "Cser fővárosaként" emlegették a települést, ahonnan egykor máshová jártak munkát keresni a lakók, mert a gyenge földeken a kenyérnek való sem termett meg. Az öntözéssel lassan változott a helyzet, de az öregeket még emlékezteti a régi időkre, a vándorlásokból megmaradt lábfájás, a "pápoci reuma". 1963-ra felépült az új iskola, és már csak egyetlen zsupfedeles ház maradt a faluban.

papoc_iskola_zsupfedeles_haz_1963.jpgAz új iskola épülete és az utolsó zsupfedeles ház Pápocon, Vas Népe 1963 október (Nagy Ottó fotói)

Aztán sorra kerültek a szomszédos települések is a novemberi lapszámokban, és egy összefoglalás is a Cser településeiről. A csöngei ifjúsági kőművesbrigádban Bognár Józsefre ismerhettünk rá, Kenyeriben járdákat építettek, Ostffyasszonyfán elkészült az új kultúrház, Csöngén modern sertéstelep épült.

csonge_brigad_kenyeri_jarda_ostffy_muvhaz_1963.jpgA megkopott fotókon a csöngei ifjúsági kőművesbrigád, mellette kenyeri járdaépítési munkák és lent az új, ostffyasszonyfai művelődési ház, Vas Népe 1963 november (Jákfalvi és Nagy fotók)

Karácsonyra, viharos szélfúvás mellett, akkora hó esett, hogy "A megyében valamennyi út járhatatlan" címmel közölt az újság összeállítást. Szombathelyről hóekékkel felszerelt "karavánok" indultak a szomszédos falvakba, hogy tejet és kenyeret vigyenek mindenhová.

1963_12_23_minden_ut_jarhatatlan.jpgA megyében minden út járhatatlan, Vas Népe 1963. december 23.

Végezetül még két érdekes hír az év végéről. Egy új magyar filmsorozat forgatását fejezték be ebben az évben, amit a budai hegyekben és Siklós várában forgattak. A 13 részes sorozat a kuruc világban játszódik, "A Tenkes kapitánya" címmel került a televízió műsorára.

1963_12_30_uj_film_tenkes_kapitany.jpgÚj filmsorozat a tv-ben, Vas Népe 1963. december 30.

A pápoci krémes vidám történetével zárom mai visszatekintésemet az 1963-as évre. 

1963_12_03_papoci_kremes.jpgA pápoci krémes, Vas Népe 1963. december

Pörneczi Tamás, 2018. október

Források: az 1963-ban megjelent Van Népe napilap cikkei

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr8713869066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása