Ez is nálunk történt...1944
Hát mit csináljak, ha egyszer elitéltek ilyen ártatlanul, kezit csókolom...

Sok kis apró történetből, megszámlálhatatlan pillanatképből, megannyi írásos és képi emlékből áll össze egyetlen egésszé falunk történelme. "Ez is nálunk történt..." címmel igyekszem a következő hónapokban felidézni ezek közül néhányat. 

Nagy port kavart egy trükkös csalás 1944-ben megyénkben. A történet főszereplője egy jósnő, egy jóhiszemű asszony, no és rengeteg ékszer. A bíróság végül 8 éves fegyházbüntetést szabott ki...

No, de ne szaladjunk ennyire előre! Még az elmúlt év januárjában megjelent Rábakecskéden két rendesen felöltözött asszony és szállást kértek Wekszli Pálnétól. Székely asszonyoknak mondták magukat. A szállásért pénzt nem fogadott el Wekszliné, hanem megkérte az asszonyt, aki azt állította, tud jósolni, hogy jósoljon neki. Ehhez még hozzáfűzte, hogy súlyos szívbajban szenved. Az ismeretlen idegen nyomban jelezte: ő bizony meg tudja gyógyítani a házigazdát. Ezt igyekezett is bebizonyítani a székely asszony, aki bádog poharat, timsót és egy pengőt kért. A bádogpohárba vizet öntött, beletette a pénzt és a timsót. Rövid idő múlva a timsó felolvadt és a pénz kiugrott a pohárból. Wekszliné most már elhitte, hogy a székely nő megtudja gyógyítani. Kész volt annak utasításait követni.

kecsked_1980as_evek.jpgKecskédi utcakép az 1980-as évekből

A történet ettől kezdve klasszikus folytatást vett. A vendég elkérte a naiv házigazda valamennyi ékszerét. Beletette egy zacskóba nagy hókusz-pókuszokkal fűszerezve és kijelentette, hogy elviszi a templomba, megáldatja, megszentelteti, majd visszaviszi az asszonynak, akinek a zacskót a nyakába fogja akasztani és addig le ne vegye, míg meg nem gyógyul. A vendég távozott, teltek az órák, Wekszliné pedig hiába várta az asszonyt. Mit tehetett mást, másnap reggel megtette a feljelentést a rendőrségen. A rend éber őrei hosszú nyomozás után rá is akadtak a gyógyítóra...

Kiderült, hogy özvegy Farkas Istvánnénak hívják és sohasem volt székelyasszony, hanem az egyik hercegfalvi cigánykunyhóban látta meg a napvilágot és fő kereseti forrása a jóslás és főként a csalás. A bírósági tárgyaláson Farkasné mindent tagadott. „Se tudója, se látója nem voltam, kezit csókolom, az ékszereknek. A csendőrség előtt csak azért ismertem be, hogy kicsaltam azokat az asszonytól, mert féltem tőlük, kezit csókolom. Ez az asszony -mutatott rá Wekszlinére - hamisan beszél, a vesztemet akarja!" A bíróságot persze nem tudta meggyőzni Farkasné, pedig az utolsó szó jogán még egyszer kijelentette: „Akasszanak föl kezit csókolom, vagy lüjjenek fejbe, ha ezért megbüntetnek!" A bíró végül nyolc év fegyházbüntetést rótt ki a csalóra, akitől megkérdezte: megnyugszik-e az ítéletben vagy fellebbezik? A válasz egy mondat volt: „Hát mit csináljak, ha egyszer elitéltek ilyen ártatlanul, kezit csókolom..."

Megjelent a Savaria Fórum önkormányzati hetilap 2014. decemberi számában

Pörneczi Tamás, 2023. június 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr5318137062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása