Negyven éve, májusban - 2. rész
1980. májusa az Ifjúsági Magazin oldalain

Több, mint két hónapja annak, hogy egy láthatatlan vírus miatt hatalmasat változott az életünk. Május, a tavasz talán legszebb hónapja véget ért, de mi továbbra is korlátok közé szorítva éljük életünket. Az iskolák, az óvodák bezártak, a játszóterek csendesek, az ilyenkor megszokott gyerekzsivaj eltűnt az életünkből. Ezért arra gondoltam, hogy nosztalgiázom egy kicsit és visszamegyek az időben 1980. májusáig. Annak felidézésére, hogy mi történt negyven évvel ezelőtt májusban, két egykori színes újságot választottam. Mai bejegyzésemben a tini korosztály legfontosabb lapját, az 1980. májusi Ifjúsági Magazint lapozom fel. Kérem, nosztalgiázzanak velem!

im_cimlapok.jpgAz 1980. május Ifjúsági Magazin külső oldalai. A 64 oldalas színes újság ekkor 8 forintért volt kapható.

Előző bejegyzésemben, az általános iskolás korosztálynak szóló Pajtás újság 1980. májusi számait lapoztam fel, amit itt újra elolvashatnak (1980. májusa az Pajtás újság oldalain)

Az Ifjúsági Magazin vagy ahogy akkoriban mindenki nevezte, az "IM", a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) havonta megjelenő, képes folyóirata volt. Célközönségeként a 14-18 éves fiatalokat határozták meg. Az 1965. novemberében indult lap beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és évtizedekig a magyar tinédzserek kedvenc olvasmánya volt.

im_kedves_im_rovat.jpgA "Kedves IM" rovatban a fiatalok levélben feltett ügyes-bajos kérdéseire igyekeztek válaszolni. Amint a cikkből látható, ebben a lapszámban az 1975-ben született, akkor 15 éves Marsi Anikó, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium tanulója szerette volna megtudni, hogy hol tanulhat jazz-balettet táncolni. Azt nem tudjuk, hogy sikerült-e tánctanárt találnia, de 15 évvel később a Magyar Televízió, a TV2 és az RTL Klub csatornákon találkozhattunk vele rendező-műsorvezetőként. 

Az első szám bevezetőjében így írt az IM szerkesztősége.

 „Kedves Barátunk! Reméljük előlegezed nekünk a bizalmat, hogy barátunknak nevezzünk, noha még csak az első lapszámunkat vetted kezedbe. Mi azonban bizakodunk, hogy ez a találkozás hosszú időre szóló lesz és kölcsönösen igaz barátsággá mélyül. Szeretnénk, ha így lenne, mindent meg is teszünk érte. Szerény bizonyságul szolgál erre első számunk. Szándékaink, törekvéseink talán már eléggé érezhetően tükröződnek benne. Mi neked és barátaidnak - nektek (bár úgy is mondhatnánk nekünk) fiataloknak, 14-18 éves forrongó fiatal embereknek készítjük lapunkat, s legnagyobb örömünk, munkánk sikere az lenne, ha magatokra - vágyaitokra és kívánságaitokra, örömeitekre és gondjaitokra ismernétek oldalain. Hitvallásunk, hogy őszintén, igaz szóval, baráti segítő szándékkal szóljunk életünk dolgairól, s együtt, közös erővel szeretnénk megoldani, hogy szebbé, értelmesebbé formálhassuk életünket. Ehhez a ti közreműködésetekre, segítségetekre számítunk. Ajtónk nyitva áll mindenki előtt, lapunk várja kérdéseiteket, kívánságaitokat, megoldandó problémáitok felvetését és önálló alkotásaitokat egyaránt. Reméljük egymásra találunk.”

im_cini_poszter.jpg

A májusi szám egyik poszterén Zalatnai Sarolta szerepelt, akinek éppen ennek a hónapnak közepén jelent meg tizedik nagylemeze. A képhez tartozó cikk szerint Cini nagyon elfoglal volt ebben az évben. "Az énekesnő 1980. március végén a Szovjetunióban, április elején Írországban vendégszerepelt. Az NDK-ban - ahol az általa előadott Mouve over című Janis Joplin-dal hetek óta a slágerlistán van - a televízió show-műsort készített vele. 1980. júliusában az angliai Brightonban szerepel a Fesztiválgyőztesek Fesztiválján. Augusztusban az Edda együttessel kéthetes turnéra indul a bolgár tengerpartra. Itthon is hallhatja őt a közönség, a nyáron a Balaton-parton koktélhajókon, karácsony előtt az Erkel Színházban lép fel. Év végére elkészül az újabb lemeze."

Annak ellenére, hogy a kommunista mozgalom lapjáról van szó, a magazin színesen mutatta be a hazai és külföldi popzenei élet aktualitásait. Hasábjain lehetett először olvasni Magyarországon a Rolling Stonesról, és külön divatrovat szólt a korabeli trendekről. A Kádár-rendszer jellegzetes terméke volt a magazin: olyan tartalmat adott a fiataloknak, amit ők is szívesen olvastak, ezáltal a becsomagolt ideológiai üzenetek is célba érhettek. 

im_slagerlista.jpgA POP-TOP rovatban, havonta megjelent a legfrissebb magyar slágerlista is. 1980. májusában a legnépszerűbbek, már két hónapja az Edda, a Hobo Blues Band és az LGT dalai voltak, nyolc helyet esett vissza Delhusa Gjon, a Nika se Perimeno dalával. Új belépőként ebben a hónapban a Bojtorján, a Color, Bródy János, a Beatrice és a V'Moto-Rock szerepeltek a listán.


Az IM kezdettől feladatának tekintette a párbeszéd megteremtését a párkapcsolatokról és a szexről. A tizenévesek a lap újságíróitól kérhettek tanácsot kényes kérdésekben. A szexről való beszéd legfontosabb felülete a Doktor úr, kérem… című rovat volt, amely az évtizedek alatt összeforrt Veres Pál szexológus nevével. A hetente érkező levélmennyiségtől állítólag nem lehetett az irodájába lépni. Ő, a mai szóhasználattal, egy igazi korabeli celeb volt, az 1980-as évek második felére ő lett az ország talán legismertebb tiniszexológusa, akinek tanácsai még Hofi Géza kabaréiba is bekerültek.

im_maganugyek.jpgNéhány válogatott magánügy az 1980. májusi lapból

A negyven év felettiek közül aligha akad olyan, aki ne emlékezne Veres Pál szaktanácsaira, amelyek néha szájbarágósan, előre megírtnak tűnő kérdésekre válaszolva, de sok humorral és tagadhatatlanul hatékonyan igazították el a felnövekvő nemzedéket a testi, szerelem ügyekben. A kérdések-válaszok bőséges alapanyagot szolgáltattak felvilágosító rovatához illetve több könyvéhez is. Nemcsak a saját levelére írt választ várta nagyon minden kérdező, hanem a másoké között is szívesen böngészett, hiszen mindig akadt, amit „helyette kérdezett meg” valaki.

im_diakrektor_valasztas_allatorvosi_egyetem.jpgAz Állatorvosi Egyetem diákrektor-választásán, az egyik próbatétel résztvevői éppen fejen állnak az udvaron egy-egy lavórban, a lelkes közönség legnagyobb örömére.

A kérdések árulkodtak a fiatalok bizonytalanságáról, sőt, olykor elképesztő tudatlanságáról a nemiséggel, a szexualitással, a fogamzással kapcsolatban. Így fordulhatott elő olyan kérdés, hogy például teherbe eshet-e egy lány a zsúfolt buszon hozzásimuló férfitól vagy egy közösen használt ágyneműtől, véd-e a nem kívánt gyermektől az, ha a lány nem élvezte az együttlétet, és hasonló megmosolyogtató történet.

im_nyari_divat.jpgNyári divattanácsok ifjú hölgyeknek a lap hasábjain

A hetvenes évekre egyre inkább enyhült az ideológiai üzenet súlya, így aztán a magazin nem csak tartalmilag zárkózott fel a modern világ követelményeihez, hanem küllemében is megújult: 1978 októberétől színes nyomtatásban jelent meg. A nyolcvanas évektől egyre könnyedebb témák láttak napvilágot a lapban, a kommunista ideológia helyett, már-már a túlzott nyíltság elemeivel is találkozhattunk. Az ifjúság igényeihez igazodva, a témák között megjelentek a nudizmus, a topless, az AIDS vagy éppen az óvszerek reklámjai.

im_fabulon_reklam.jpgA nyolcvanas évek reklámja szerint, az érzékeny bőrűeknek is elég volt az 5-ös faktorú naptej egy balatoni hajókázáshoz.

A cigarettázás ebben a korszakban hozzátartozott a fiatalok életéhez, amit már akkoriban is igyekeztek valamilyen módon, központilag visszaszorítani. Az 1980. májusi számban több oldalt is ennek szenteltek. A cikk, az akkor legnépszerűbb cigarettáról, a "Symphonia az életért" címet kapta. Az évi 27 milliárd elszívott cigarettamennyiséggel, 1980-ban az „előkelő” hatodik helyen álltunk a világranglistán. A statisztikai adatok szerint 4 millió felnőtt, a férfiak 49 és a nők 21,5 százaléka dohányzott akkor rendszeresen nálunk. 1973-ban ugyan rendelettel tiltották meg a dohányzást az általános és középiskolákban, ennek ellenére a 14-20 éves korosztály közel fele bagózott. A vidéki szakmunkás tanulók 43 százaléka, a harmadikos gimnazisták 42 százaléka volt rendszeres dohányos. Sokan a cigarettázás jóvoltából érezték magukat felnőttnek. Voltak akik valóságos szertartássá fejlesztették a rágyújtást, és ezzel próbáltak imponálni a társak vagy a lányok előtt. Másoknak a közös pöfékelés jelentett alkalmat a kapcsolatok teremtésére.

im_symphonia_cigaretta.jpgIgyekeztek hangsúlyos, színes fotókkal visszaszorítani a fiatalok dohányzási szokásait.

Az orvostudomány már ekkor is méregnek tekintette a dohányzást, de az orvosok hiába nyomták a vészcsengőt, az emberek süket fülekkel hallgatták a figyelmeztető jelzéseket. 1980-ban, Magyarországon minden ötödik kórházi ágyon olyan nő vagy férfi feküdt, akinek betegségét - legalábbis részben - a mértéktelen dohányzás okozta. A felmérések szerint az erősen dohányzó férfiak 14 évvel, a nők 19 évvel voltak rövidebb életűek, mint a nem dohányzók. Egy 25 éves fiatal esélye 1980-ban arra, hogy megérje a 65. évét, ha dohányzott, akkor mindössze 54 százalékos volt, ha nem dohányzott akkor 78 százalékos. Az Egészségügyi Világszervezet az évről évre egyre riasztóbb összképet látva, 1980-at a dohányzás elleni küzdelem évének nyilvánította. Dohányzás vagy egészség, tied a választás! — hirdette a jelszó.

im_52_szamu_simon_ferenc_cipo-_es_boripari_szakkozepiskola_es_szakmunkaskepzo_intezet.jpgAz 52. számú Simon Ferenc Cipő- és Bőripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet tanulói a csizma varrásának fortélyait sajátítják el a gyártócsarnokban.

Az újság rendszeres rovata a "Tessék választani" minden aktuális eseményt, munkalehetőségeket, szórakozási és nyaralási ajánlatot igyekezett egy csokorba gyűjtve megjeleníteni. Az 1980-as események között olvashatjuk többek között a májusban Tatán megrendezésre kerülő, I. Magyarországi Country Fesztivált, a júniusi soproni ifjúsági napokat, a júliusi hortobágyi lovasnapokat vagy az augusztus 20-ra tervezett Omega koncertet is. A nyári programok között surf-tanfolyam, külföldi vasúti utazási lehetőségek is szerepelnek. Aki a nyár folyamán pénzt szeretett volna keresni, annak is számtalan lehetőséget kínáltak a májusi lapszámban, ahol 1200-3500 forint közötti havi fizetéseket is ajánlottak a fiataloknak.

im_tessek_valasztani_rovat_nyari_munkalehetoseg.jpgNyári munkalehetőségek fiataloknak

im_tessek_valasztani_rovat_nyari_programok.jpgNyaralással kapcsolatos ajánlatok

A fiatalokat érdeklő zenei témáknak, a tévéfilmeknek és a mozi világának is több oldalt szentelt a lap a 64 oldalas terjedelméből. 1980. májusában egy fiatal színész ikerpárral ismertették meg az olvasókat. Marsek Gabi és Ottília 1948. július 23-án születtek. Együtt jártak általános iskolába, majd technikumba is. Mindketten táncoltak a Bihari néptánc együttesben. Gabi és Ottília a cikk írásakor éppen egy közös munkát fejeztek be: a Jancsó Miklós által rendezett Mata-Hari című zenés darabban játszottak szerepet felváltva. Ikrek lévén, még ekkor is annyira hasonlítottak egymásra, hogy a közönség sem tudta, hogy éppen melyikőjük játssza aznap a szerepet.

im_marschek_gabi_es_ottilia.jpgMarschek Gabi és Ottília 1980. májusában. Életük a következő évtizedben szomorú fordulatot vett. Gabi 1990-ben férjhez ment és négy évre Kanadába költözött, ahol nem találta helyét. Hazatért és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvárban könyvtárosként dolgozott nyugdíjazásáig. Ma 72 évesen is vállal még irodalmi esteken való részvételt. Ottília a cikk írása után 12 évvel, 1992-ben öngyilkos lett.

Ha esetleg valahonnan ismerősnek tűnik olvasóimnak Marsek Gabi, akkor nem tévednek. Akik a hetvenes években nézték a Magyar Televízió műsorait, talán emlékeznék még Éva óvónénire a Tévé Ovi műsorából. A fekete-fehérben sugárzott adásokban, két kedves óvó néni, a Pártos Erzsi alakította idősebb Zsófi nénit, és a Marsek Gabi által megformált fiatal Éva néni vezette be a gyerekeket az iskolakezdéshez szükséges ismeretek érdekes világába zenével, tánccal, bábokkal, Pamacs és Füles kutyussal, a Gyűszű családdal, mesékkel és sok-sok szeretettel. A tízrészes sorozatot először 1972-ben sugározták a tévében vasárnap délelőttönként, aztán 1980-ig minden évben megismételték. A nosztalgia jegyében egy egykori adás részletét osztom meg olvasóimmal.  

A tévé mellett, a szinte minden nagyobb településen megtalálható "filmszínháznak" nevezett mozi is a fiatalok kedvence volt. A nyolcvanas években már külföldi filmek is bekerülhettek a magyar alkotások közé. Az újdonságokról az Ifjúsági Magazin hasábjain is rendszeresen olvashattak a fiatalok. A májusi számban két amerikai film mellett, interjút olvashattak Bujtor Istvánnal is, aki új oldaláról mutatkozott be. Ezúttal forgatókönyv íróként és főszereplőként is találkozhattunk vele egy bűnügyi vígjátékban. Az azóta is sikeres, Pogány madonna című  filmben, a magyar Bud Spencer-t, Ötvös Csöpit alakítja a színész. 

im_filmek.jpgInterjú Bujtor Istvánnal és két amerikai mozifilm ajánlója.

A fiatalok kedvenc zenéiről, zenekarairól és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről nem csak a külön ezzel foglalkozó "Beat-Pop-Rock" rovatban olvashattak, hanem az egész lapot átszőtte a zene világa: egy-egy rövidebb cikkel, aktuális zenekari fotóval a lap bármelyik oldalán találkozhattunk. Az 1980. májusi számban megjelent fotók közül válogattam egy csokorba én is néhányat. A képeken feltűnik a Corvina együttes, a Hungária együttes, a rockzenét játszó Óceán zenekar és a szólóénekesi karrierjét kezdő Soltész Rezső is.


Az IM még a nyolcvanas évek végén is tartotta egyeduralmát az ifjúsági lapok piacán, hiszen hazai versenytársa nemigen volt, külföldi tinilapokat pedig csak a bőrönd alján becsempészve hozhattak haza a Nyugatra utazók.

im_trapper_farmer_reklam.jpgAz 1977-es BNV-n mutatkozott be - bombasikerrel - a Trapper márka, ami nemcsak az országban, hanem az összes szocialista országban is az első, saját készítésű farmer volt. A márkát, egy a maihoz hasonló marketingkampánnyal vezették be. Ennek az egyik fő figurája egy amolyan Chuck Norris-szerű szakállas alak (Kocsis Mihály kaszkadőr) talpig farmerban, westerncsizmában, aki hol semleges háttér előtt kacsintott a fogyasztókra, hol egy hatalmas vöröscsillagos 424-es gőzmozdonyon (ezen a képen) egyszerre népszerűsítette az amerikai életérzést és a kommunizmus dicsőségét. De volt, hogy lóháton, libegőn, vízisín vagy víz alól érkezett a képbe.

Az utolsó lapszám 1989. decemberében jelent meg. Az akkorra már 12 forintba kerülő, utolsó újság poszterein Tom Cruise színész és Jason Donovan énekes láthatók, a Házibuli Love Story című fotó-képregényben Timi és Péter szerelmi történetébe kaphatunk bepillantást, és a Doktor úr, kérem…rovatból arra is fény derül, hogy "Aki hason fekve alszik, akkor sem kap ettől rákot, ha 14 éves, és úgy találja, hogy nagy a melle." 

Pörneczi Tamás, 2020. június

Források: Az Ifjúsági Magazin 1980. májusi számának fotó és cikkei, Arcanum adatbázis.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr115654518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása