Megsárgult iratok 1.
Dokumentumok a Hencz család életéből

Egy kora tavaszi napon, a temető előtt találkoztam Hencz Csabával. Természetesen beszélgetésünk a múltra is átterelődött. Csaba emlékezett egy régi mappára a szülői házból, amiben kézzel írott dokumentumok lapultak. Megígérte, hogy felkutatja a mappát. Két óra múlva jelentkezett és valóban egy megkopott iratcsomót nyomott a kezembe. Ebből szeretnék ma néhány dokumentumot bemutatni és rávilágítani keletkezésük körülményeire.

csaladi_foto1940korul_henczjeno.jpgCsoportkép az udvaron (a Hencz család fotóiból)

"Hitelben elvütt ár jegyzet", 1879

Időrendi sorrendben haladva, az első dokumentum 1879. június 15-én keletkezett. Pontosabban ezen a napon kezdték el írni a "hitelben elvütt ár jegyzet" címmel ellátott vonalas papirost, de bizonyára még heteken át a mészárszék egyik fiókjában pihenhetett. Pillantsunk csak vissza közösen abba az időbe. 34 évvel az első háztartási hűtőgép kereskedelmi forgalomba hozatala előtti évben a friss húsok tárolása komoly problémákat okozott. Ha csak néhány napos "hűtésről" volt szó, akkor egy jól zárható kannába helyezték a romlandó dolgokat és leengedték azt a kút vizébe, ahol egész évben biztosított volt a 10 celsius fok alatti hőmérséklet. Emellett, a falunak ebben az időben volt egy közös "hűtőkamrája", jégverme is a Temető utca elején. A jégverem hűtését, a befagyott Lánka patakból, a tél folyamán kitermelt és a veremben szakszerűen elhelyezett jégtömbök biztosították, amit lefedtek, hogy a napsugárzás ne érhesse. Mindezek ellenére júniusra már nagyon lecsökkent a jégverem hűtőképessége, a jég olvadásnak indult, ezért más módszert kellett kitalálni a levágott állatok, gyorsan romló húsának tárolására. A megoldás kézenfekvő volt: meg kellett keresni azokat, akiknek szüksége volt húsra és a vágást úgy kellett időzíteni, hogy lehetőség szerint a levágott állatból semmi se maradjon a mészárosnál.

arlista_1879.jpgÁrjegyzék a hitelben elvitt termékekről 1879.

A dokumentum szerint így történt ez, ezen az 1879 júniusi hétfőn is. A mészáros aznap hajnalban feldolgozta a marhahúst, és annak egy részét, talán egy lakodalomra vagy a Kenyeri búcsúra készülő család vette meg. Ami megmaradt azt falu lakói vehették meg. Amint látható, 18 család kapott még a levágott állat húsából, akik nem tudtak azonnal fizetni. Nekik meghitelezték az árut, így a levágott marha minden "porcikája" elfogyott, semmi sem ment veszendőbe. A nevek mellé írt számokból következtethetünk arra, hogy Pap János, Németh Dávid és Kis István bojtár vitték el a legtöbb, vagy legértékesebb húsokat. Láthatóan az árak nagyobb részét, utólag ceruzával bekeretezték, bizonyára akkor, amikor az adott személy lerótta az adósságát és kifizette az elvitt hús árát. Egyesek részletekben törlesztették tartozásukat: Pap János először 28 forintot, míg Zámbó János kovács 12 forintot törlesztett. Érdekességként említem csak meg, hogy a lap aljára írt 370 forint végösszeg 12 forinttal kevesebb, mint ha összeadjuk az egyes személyek hitelét. Ennek két oka lehet: az utolsó név - Csihar Józsefné - később került felírásra és az ő 12 forintját már nem adta hozzá a mészáros a végösszeghez, vagy egyszerűen elszámolta magát. Nos ezt már nem tudjuk meg, mint ahogyan azt sem, hogy mi történt annak a négy személynek a pénzével az elmúlt 150 évben, akiknek nem került bekeretezésre a tartozása...

"Tekintetes Fő szolga bíró urnak Kis Cell", 1901

Következő dokumentum szintén ugyan abból a mappából került elő, de 22 évvel később keletkezett egy olyan témában, amit "virilizmus" néven szokás nevezni. 1871-től 1929-ig a vármegyék és városok törvényhatósági bizottságainak tagjai, továbbá a községek és a városok képviselő-testületeinek tagjai, két módon kerültek kinevezésre. A helyben megtartott szavazások alapján a testületi tagok felét választották ki. A tagok másik fele a virilizmus, azaz a vagyoni helyzet alapján került a bizottságokba. Ez azt jelentette, hogy a testület választott tagjaival azonos számú kiválasztott virilista automatikusan a testület tagja lett. A településeken minden évben összeállították a legtöbb adót fizetők jegyzékét, akik egyben a legnagyobb vagyonosok is voltak. Így a testületek fele választott volt, a másik fele a település tehetősebb lakóiból állt. Természetesen Kenyeriben is ez volt a helyzet. 

virilis_jog_1901.jpgA kézzel írott dokumentumot a későbbi években számolópapírnak használták, 1901.

Nem ismerjük a Kis Celli főszolgabíró felszólító levelének szövegét, amire ezt a válaszlevelet írták, de egyértelműen következtetni tudunk annak tartalmára. A Kenyeriben, 1901 évben összeállított legtöbbet adózók listája alapján a Hencz családnak, mint legtöbb adót fizetőnek, törvény adta joga volt képviselőként részt venni valamely bizottság munkájában. Bizonyára egyéb elfoglaltsága miatt, ezt a képviseleti jogot a családfő a fiára kívánta átruházni, ezért született ez a levél. A dokumentumban csak monogrammal van megnevezve a megbízott  fiú (H. J. vagy H. Zs. betűk olvashatók). Az 1901. szeptember 24-én kelt levélre érkezett választ nem ismerjük, de a képviseleti jog apáról-fiúra történő átadása megszokott volt ebben az időben, így bizonyára a főszolgabíró is elfogadta.

"Nemes Dénes Kötelezvénye", 1940

A mai utolsó dokumentumot szintén a régi mappában találtam. A "Kötelezvény" címmel ellátott irat, tulajdonképpen egy "móring-levél", egy ígérvény a házasságot kötöttek családjai közötti megegyezésről. Ide kattintva olvashatják el ezt a régi szokást is feldolgozó bejegyzésemet. Az iratban, Nemes Dénes (és felesége Póczik Mária) kötelezi magát arra, hogy Ilona leányuknak (Hencz Imrénének) ajándékba adják az ott felsorolt ingatlanokat.

moring_level_1940.jpgMóring levél 1940-ből

Arra is kötelezték magukat, hogy az ajándékba adott ingatlanokra terhelt adósságokat töröltetni fogják, így leányukat semmilyen adósság nem terhelheti. Az 1940. október 5-én kelt iratot Benkő Gyula és Papp Imre tanúk is ellenjegyezték és természetesen Nemes Dénes ajándékozó is aláírta. 

Pörneczi Tamás, 2019. június

Köszönettel tartozom Hencz Csabának, aki az eredeti dokumentumokat a rendelkezésemre bocsájtotta.

Források: Hencz család eredeti dokumentumai, wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr614889542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása