Egy háborús hős élete
Málnássy Ferencz Magyar Királyi Repülő főhadnagy

1923. augusztus 26-án született Balassagyarmaton. Édesapja a kórház sebészorvosa volt. Sopronba, a katonai reál iskolában érettségizett. Repülő alapkiképzését a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap győri kereténél kapta 1941-ben. 1943. augusztus 20-án avatták hadnaggyá Kassán. Avatás után a 2/2. vadászrepülő századhoz került Kolozsvárra. 

Első légi győzelmét 1944. október 9-én aratta, egy La-5-ös gépet lőtt le a Kárpátok felett. Légi győzelmei szépen gyarapodtak, decemberben kétszer is kettős légi győzelmet aratott. Legsikeresebb napja 1945. január 14-én volt amikor három gépet sikerült lelőnie, 2 db La-5-ös és 1 db Boston típusú gépet. 1945. március 13-án miután lelőtt egy Il-2-es gépet, valószínűleg a saját légvédelmi tűztől könnyebben megsérült az arcán. Gépével kényszerleszállást kellett végrehajtania, amit sérülések nélkül végrehajtott.

malnassy_ferenc.jpg

                                                   Korabeli kép Málnássyról

1945. március 22-e volt az a nap, amikor Kenyeri térségbe vezetett a pilóta élete...

Mivel a veszprémi repteret még nem foglalták el, ezért önként jelentkezett több pilóta társával, hogy Kenyeriből visszarepüljenek Veszprémbe, hogy az ott lévő még repülőképes gépeket hozzák el falunk repterére. Málnássy Ferencz egy Fw 58 futárgéppel indult Kenyeriből Veszprémbe. Utasai Benárd László hadnagy, Török Lajos zászlós és Kárpáti István őrmester voltak. Felszállás után P-38 Lightning gépek támadták meg a gépüket. Málnássyt az első sorozat a fején eltalálta és azonnal meghalt. A gépen lévő további három pilóta közül Benárd László hadnagy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy március 27-én a kórházban meghalt. Török Lajos zászlós és Kárpáti István őrmester súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélték a gép lelövését.

Málnássy Ferencz kb. 75 bevetést repült és 12 igazolt győzelmet aratott. 1945. március 23-án temették el falunk temetőjében, ahol ma is nyugossza örök álmát.

malnassy_sirja_2000.jpg

Málnássy sírja falunk temetőjében az ezredfordulón

Forrás: Tobak Tibor, a "Pumák krónikása" könyvei és írásai

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr1312361483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása