Mátyás király Kenyeriben
Királykút igaz története

Kenyeri és Vönöck között, a repülőtérrel átellenben a régi vasút mellett ma is található még néhány épület, a hajdani Királykút major emlékeként. Ma már csak a név maradt a régi majorból, ahol először az uradalom pásztorai éltek, majd később odaköltöztek azok is, akik földet vettek a környéken. 14-16 család is lakott Királykúton, ami Kenyerihez tartozott. Feljegyezték, hogy egy Horvát nevezetű gazda is élt Királykúton, akinek hét leánya született. A jó gazda és apa, leányait lovasszekéren hozta be Kenyeribe hetente többször is iskolába és templomba. 

kiralykut_major_1780korul.jpgKorabeli térkép, hibásan Királyút-ként feliratozva 1750 körül

De honnan is származik ez a Királykút név? - tesszük fel a kérdést és tette fel Horváth István plébános is egy kötetlen beszélgetésen 1983-ban. Szerencsére meg is válaszolta a kérdést, amit egy archív felvétel jóvoltából most megosztunk mindenkivel.

Amikor a török hadak a Rába partján portyázva Pápoc alá érkeztek hírül vette ezt Mátyás király is, aki a Fekete seregével Celldömölk alá érkezett, hogy kitapasztalja, merre vonul az ellenség. A Királykúton lakóknak abban az időben volt egy nagyon jóvizű kútjuk, amire nagyon vigyáztak. Mátyás király szokásához híven egyszerű ruhában érkezett Királykútra és vizet kért az ott lakóktól a katonák számára. Mivel a Cseren az egyik legdrágább és legritkább kincs akkoriban a víz volt, azt mondták neki az ott lakó pásztorok: "a mi állatainknak is kell a víz, mi nem adunk". Mátyás király megtehette volna, hogy a katonáit nekivezényli a majornak és elvesznek mindent, de nem tette ezt. Tovább ment, kitapasztalta a törökök mozgását, majd visszament Celldömölk és Ság közé, ahol a magyar sereg táborozott. Néhány nap múlva a sereg élén érkezett ismét Mátyás Királykútra. Akkor már királyi díszben volt, kis királyi koronáját tette a fejére, gyönyörű vörös palástot öltött magára. A lakók ekkor már tudták, hogy a király járt nálunk korábban, akinek nem adtak vizet. Mindannyian kimentek hát a király elé könyörögni, hogy bocsásson meg nekik ezért, jöjjön, be be hozzájuk, szívesen megvendégelik. A király azonban nem fogadott el semmit, hanem azt mondta: "én nem fogadok el semmit, ellenben itt hagyom a csapatomat, ti pedig etetni fogjátok a lovaikat és itatni a kút vizéből."

Ennek az eseménynek az emlékére nevezték el a kutat és a majort is Királykútnak - mesélte Horváth István.

kiralykut_major_19_szd.jpgKirálykút egy 19. századi térképen.

Forrás: Horváth István elbeszélése 1983

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr9112388357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása