Szomszédolás...
Néhány régi fotó a környező települések életéből

Ma egy kissé eltávolodunk Kenyeritől, és bepillantunk a szomszédos és távolabbi települések életébe. Az egykori fotók segítségével igyekszem megidézni Csönge, Pápoc, Rábakecöl, Ostffyasszonyfa, Vönöck, Celldömölk és néhány környező település múltját. Megpróbáltam kevésbé ismert fotókat megosztani a mai bejegyzésemben.

papoc_1980.jpg

A szomszédos Pápoc községben járunk. Az 1960-70 között készült fotókon a restaurált Havas Boldogasszony kápolna és plébánia templom együtt láthatók. Az alsó fotón a falu központjában egy Wartburg igyekszik kifordulni a főutcára.

vonock_1910.jpg

Szintén szomszédos Kenyerivel a kissé távolabbi Vönöck is. A fotók 1910 körül készültek a Fő utcában.

csonge_levente_otthon_1941.jpg

Talán a helyiek számára sem igazán ismert fotókon, a szintén szomszédos Csönge községet láthatjuk. A fotók a "Szebb Jövőt" című levente lapban jelentek meg 1941. júniusában. A történet szerint Levente otthon építését határozták el a csöngeiek, de számos körülmény nehezítette meg a munkát. Amikor az anyagokat szállítani kellett, akkor a lovakat katonai "szolgálatra" vitték el. Mikor a tetőfát akarták hazaszállítani Sárvárról, akkor a nagy felhőszakadás úgy megduzzasztotta a Lánka patakot, hogy elsodorta a hidat, sőt még elárasztotta vízzel a homokbányát is. Amikor végre megkezdődtek volna a munkák, akkor a szakmunkásokat elvitték katonának. Ezek után a leventék és a csöngei lányok, asszonyok együtt dolgozva fejezték be a Levente otthon építését. Az építés után beszerezték a székeket, asztalokat, kályhákat, fogasokat, lámpákat, függönyöket, címereket és a kormányzó arcképét is. Mosdótállal, szappannal, törölközővel, vizesvödörrel és faliórával is felszerelték az épületet. Végül 253 pengőt gyűjtöttek össze, amiből rádiót vásároltak, hogy együtt hallgathassák a műsort. Minden nehézség dacára, végül 1941-ben elkészült a Levente otthon. "Adósságuk nincsen, mindent kifizettek" - írják az egykori források. A fotókon az építők és a kész Levente otthon látható, ami ma a Polgármesteri hivatalnak ad helyet.

rabakecol_1940.jpg

Utolsó szomszédos községünk Rábakecöl. A fotók 1940 körül készültek. A felső fotón a főutca, a jellegzetes templommal és a paplakkal láthatók. Az alsó fotón hölgyek pózolnak az egykori, Kenyeri és Rábakecöl közötti Rába-híd korlátja mellett. Ez a híd 1945-ben megsemmisült, helyén ma az új Rába híd áll.

ostffyasszonyfa_1980.jpg

Ostffyasszonyfa következik az 1970-80 között készült fotókon. A felső fotón a jellegzetes emlékmű és az egyik templom látható együtt. A közlekedési tábla szerint, akkoriban nem lehetett behajtani a mai iskola bejáratához gépkocsival. Az alsó képen az egykori kastélyban berendezett vegyes bolt és vendéglő láthatók "fénykorukban". Sajnos ma szomorú állapotban van, ez az egykor szebb napokat látott kastély.

ostffyasszonyfa_1940.jpg

Még egy fotó Ostffyasszonyfáról, ezúttal az 1930-40 közötti időszakból, a két templommal, a kastéllyal, és a mai alsós iskolának helyet adó épülettel.

magasi_kulturhaz_es_kozseghaz_1910.jpg

Kissé távolabb Kenyeritől, Kemenesmagasi következik. A fotókon a Népház és a Községháza látható 1910 körül.

kemenessomjen_1964.jpg

Kemenessömjén kastélya és a vele szemben álló templom fotói 1964-ben készültek. A kastély sajnos már nincs ilyen szép állapotban, a templom pedig a legutóbbi híradások témája volt, miután felelőtlen fiatalok felgyújtották az orgonáját.

kmihalyfa_vidos_kastely_1910.jpg

Kemenesmihályfa fotói a II. Világháború előtt készültek. A Vidos kastély termeit egykoron és ma is gyermekzsivaj tölti be. Működött itt iskola és óvoda is.

Két olyan település is van a környékünkön, ahová leginkább pihenni jártak, többek között a Kenyeriek is. Az egyik Mesteri, a másik Borgáta.

mesteri_1910.jpg

Alsómesterit és Felsőmesterit ma már csak Mesteri településként ismerjük. Ezeken az 1910 környékén készült fotókon a legfőbb látnivalók az iskola, és Mesterházy Irma üzlete voltak. Ebben az időszakban még nem volt termálfürdője a falunak. Egy 1964-ben végzett szénhidrogén kutató fúrás tárta fel a termálvizet a falu mellett, amire aztán a fürdő kiépült.

borgata_1972.jpg

Szintén az 1964-ben történt szénhidrogén kutatófúrások során találták meg, 730 méter mélységben, a 47 °C fokos termálvizet Borgáta község határában. A termálvízre fürdő épült, amely ma is az egyetlen meghatározó pontja ennek a kistelepülésnek. A fotók 1972-ben, a még szinte teljesen új fürdő területén készültek.

Végezetül a környék legnagyobb települése, Celldömölk sem maradhat ki a sorból. A fotókon különböző korokban láthatjuk a nagyközség életét, majd a várossá válás néhány érdekes pillanatát.

Források: saját fotóim és internetes adatbázisok fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr9514123651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása