Omladozó múlt...Lőtér
Az akácosban rejtőzködő lőtér múltja és jelene

Ezzel a címmel egy korábbi bejegyzésemben találkozhattak már. Úgy gondoltam, hogy a még látható, de már eltűnőben lévő Kenyeri emlékeket ezzel a címmel adom közre olvasóimnak. Aki esetleg nem olvasta volna, itt megtalálja korábbi "omladozó" emlékünkről szóló bejegyzésemet: Omladozó múlt...a magtár

Ma erdők közepébe szeretnék mindenkit invitálni. Csönge felől érkezve a falunkba, fenyvesek között szalad az út, aztán egy éles kanyar után akácerdők közé érkezünk. A sűrű, fiatal és idősebb fákból álló erdőben, egy épület dacol az idővel, az időjárás viszontagságaival, több mint negyven éve.

img_7063_edited_1.jpgA valaha szebb napokat látott lőtér 2017. októberében (további friss fotók bejegyzésem végén a galériában)

Ahogy ottjártamkor láttam, alig pár év - vagy még annyi sem - kell a végleges összeomlásáig. Az "életveszélyes állapotú" kifejezés tökéletesen illik rá. 

ptgoogle_loter.jpgA lőtér felülnézetből a Google műholdas domborzati térképen (Google Inc. 2017)

Falunk történetét kutatva, lőtérrel kapcsolatos dokumentummal, az 1936-os évben találkoztam először. Az akkori, Országos Nevelési Tanács főtitkára szólította fel a Kenyeri Testnevelési bizottságot, hogy a "lőtér építésére kiutalt 300 pengő segély" felhasználásáról mielőbb számoljanak el. A levélben hivatkozott lőtér, természetesen nem azonos a mai bejegyzésemben található iskolai lőtérrel. Bizonyára a korábban létesült levente lőtérről lehet szó, ami a mai Rákóczi utca végén, a mára már kiszáradt, halastó túlsó partján volt kialakítva. Ha arra sétálunk, akkor még láthatjuk a kis dombot, ami a lövedékek felfogására szolgált egykoron.

pt1936_09_loter_epites_elszamolas.jpgFelszólítás a Levente lőtérre kapott segély elszámolásával kapcsolatban 1936 (Kenyeri Plébánia iratai, köszönet Budai Zoltánnak)

Az iskolai lőtér keletkezését a II. Világháború utáni időkben kell keresnünk. A lőtér története összefonódik a Magyar Honvédelmi Szövetség - vagy ahogy szinte mindenki emlegeti - az MHSZ és előd szervezeteinek történetével. 1948. február 29-én alakult meg az MSZHSZ, a Magyar Szabadságharcos Szövetség, melynek üzemi, városi és községi szervezetei a "párt irányításával" rövid idő alatt jelentős tömegszervezetté váltak. Ez a szervezet, az újjáépítés után céllövő, motoros, kerékpáros, sí, lovas és ejtőernyős szakosztályokat, valamint kultúrcsoportokat működtetett. Az 1956-os, forradalmi események után, kormánybiztosokat neveztek ki a szövetséghez, akik kezdeményezték „az ellenforradalmár-gyanús” tagok kizárását. 1957 júniusában létrehozták a Magyar Honvédelmi Sport Szövetséget, az MHS-t, ami 10 évig működött eredményesen.

Tanuljunk meg lőni! MHSZ oktató diaképek 1970-ből

Végül a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, 1967. augusztus 8-án létrehozta a Magyar Honvédelmi Szövetséget, az MHSZ-t. A következő évben, a középiskolák mellett, az általános iskolák 7. és 8. osztályában, kötelező tárgyként, bevezették a honvédelmi oktatást, évi 6-6 órában. Az iskoláknak az MHSZ biztosította a segédanyagokat, a gyakorlati oktatási feltételeket, a tájékoztatókat. A "Honvédelmi Nevelés" című havilap 1971. szeptemberi száma már elfogadott, népszerű tantárgyként számol be az iskolai honvédelmi oktatásról. Egy 1972 tavaszán kelt, központi Végrehajtó Bizottsági előterjesztés jegyzőkönyve, a lőterek számának mielőbbi bővítését határozza meg rövidtávú célként. A lőterek építése hamarosan mindenütt megkezdődik...

pthonvedelemi_neveles1971.jpgA "Honvédelmi Nevelés" című lap cikke a negyedik éve bevezetett iskolai honvédelem oktatásáról 1971

Az országos "lőtér építési mozgalommal" egyidőben, Kenyeriben is felmerül egy korszerű, kispuska lőtér építésének terve. A lőtér helyszínéül, a Kenyeri-Csönge közötti út melletti akácerdő védelmében jelölik ki a területet. Az építkezés, a korszakban általános, "társadalmi munka" keretei között folyik. Érkeznek a brigádok, a kőművesek, az ácsok, a tetőfedők és néhány hónap alatt elkészül az épület. A homlokzaton egy ablakot és 12 darab "ajtót" alakítottak ki, amelyek közül csak az ablak mellett található volt ténylegesen ajtóként használva. A mellette található, 11 darab "kibillenthető ajtó" használaton kívül a nyílás bezárását biztosította, lövészetek alatt pedig lehajtva, "fekpadként" szolgált: egy pokróccal leterítve, erről végezték el a fekvő helyzetű lövéseket.

ptszabojeno_loter_1980korul.jpgArchív fotó a frissen elkészült lőtér épületéről 1970-es évek közepe (köszönet a fotóért Szabó Jenő tanár úrnak)

Az épület előtt, mintegy 15 méter szélességben és 50 méter hosszúságban kivágták a fákat, bokrokat, majd vöröskavicsot terítettek el. Az épülettel szemben, a lőtér végén 3 méter magasságú dombot emeltek, az épületnél 3-3 méterrel szélesebben, ami biztosította, hogy a lövedékek ne juthassanak ki a lőtérről. Ha egy kicsit megmozgatjuk a gazzal benőtt domb lőtér felőli felszínét, ma is megtalálhatunk az akár 40 éve kilőtt puskagolyókból néhányat.

ptszabojeno_loter_75_korul.jpgA "golyófogó" domb, fehérrel jelöltem a lövések nyomait 1970-es évek közepe (köszönet a fotóért Szabó Jenő tanár úrnak) 

Az épülete avatására 1973-ban, az MHSZ elődszervezet megalakulásának 25. évfordulóján került sor. Ebből az alkalomból, a lőtér iskolai felelőse, Szabó Jenő tanár úr díszoklevelet kapott honvédelmi nevelési munkájáért. Az avatás időpontjára az MHSZ 3 db kispuskát utalt ki Kenyerinek, amivel aztán megkezdhették a lövészet oktatását.

ptszabojeno_mhsz_oklevel1973.jpgDíszoklevél az avatás évéből 1973 (köszönet a fotóért Szabó Jenő tanár úrnak) 

Ki volt az, aki először lőtt az új lőtéren - sajnos az emlékezet homályába merül már, de bizonyos, hogy a diákok, elsősorban talán a fiúk, szívesen jártak a lőtérre. Emlékeimben ma is élesen élnek a kenyeri iskolai "akadályversenyek, a "madarak és fák napja", amiknek egyik állomása mindig a lőtér volt. Ilyenkor Szabó tanár úr Skodájával szállította a helyszínre a puskákat a lövészet előtt. A lőtér megnyitása után, egy pályázat során újabb 7 darab kispuskához jutott az iskola, így már 10 fegyverrel folytak a lőgyakorlatok. 

ptszabojeno_loter_bedob_75_korul.jpg

ptszabojeno_loter_bognarjoco.jpgKorabeli fotók az úttörő korszakból (köszönet a fotókért Szabó Jenő tanár úrnak) 

A rendszerváltás után, 1989-ben megszűnt a honvédelmi oktatás, a puskákat be kellett szolgáltatni, ezzel a lőtér sorsa is megpecsételődött. Felújítás, karbantartás nélkül maradt az épület és környéke, amit lassan visszahódít majd a természet. 28 éve áll üresen.

A lőtér és környéke 2017. októberében (további fotóim a képre kattintva láthatók)

Az ajtók, ablakok, fekpadok elkorhadtak, leszerelték őket. Az épület falai megrogytak, a tetőfák elkorhadtak, a pala átázva nehezedik a szerkezetre. Talán ez volt az utolsó alkalom, hogy tudtam még sétálni egyet az épületben, és lefotózni egy előző korszak egyik utolsó emlékét.

Források: Szabó Jenő tanár úr visszaemlékezései, Édesapám visszaemlékezései, Kenyeri Plébánia iratai, "Beszámoló a honvédelmi nevelés tanácsi és iskolai eredményeiről és további feladatairól" VB jegyzőkönyv  

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr3612923825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása