Kenyeri képeslapok 1945-2017
Négy képeslap falunk múltjából és jelenéből 2. rész

Előző bejegyzésemben az 1915-1945 közötti Kenyeriről készült képeslapokat és azok érdekességeit tekintettem át. Aki nem olvasta volna, kérem nézze meg azt a bejegyzésemet is, ide kattintva: Kenyeri képeslapok 1915-1945

Ma a II. Világháború után készült Kenyeri képeslapokat szeretném bemutatni. Szintén négy képeslappal ismerkedhetünk meg közösen ebben a bejegyzésemben. 

Az első képeslap a Fővárosi Fotó Vállalat kiadásában készült, hagyományos négyes mozaik elrendezésű. Egy állami döntés értelmében az 1960-as években minden településről meg kellett jelentetni képeslapot, így Kenyeri sem maradhatott ki a sorból. A fotó készítésének időpontja bizonyosan 1961-1962. A jobb felső sarokban található az új Tanácsház, amit 1961-ben adtak át. Amint látható a facsemeték még nagyon kicsik az épület homlokzata előtt, ezért vagyok bizonyos a fotó készítésének időpontjában. Érdekességként jegyzem meg, hogy az akkori építési költsége 830 000 Ft volt. A bal felső sarokban a zárdából lett óvoda és a kéttantermes iskola látható. Bizony az építésük óta eltelt 25 év alatt sokat romlott az állapotuk. Az iskola két ablaka között akkor még ott volt felszerelve egy postaláda is. Az épületek előtt időközben járdát is építettek, valamint az óvodába járó szülők társadalmi munkában  fákat is ültettek. A bal alsó sarokban ismét egy eddig még képeslapon nem szereplő építmény, a Rábakecskéd és Rábakecöl közötti Rába híd látható alulnézetből. A hidat a II. Világháború után, 1949-ben építették újjá, részben a lerombolt budapesti hidak acélszerkezeti elemeit felhasználva. A képeslap legérdekesebb fotója a bal alsó kép. A fotót a templom tornyából készítették és láttatni engedi az Ady utca Csönge felé tartó jelentős részét. Megfigyelhető rajta a többi épület fölé magasodó Dávid ház emelete és vele átellenben az óvoda tetőszerkezete is. Az idők során a gesztenyefákat a templom környezetéből már szinte teljes egészében kivágták. A mai COOP bolt helye előtt még látható a "kertész kert" eredeti kerítése. Érdekesség még, hogy a pártállam korszakában készült képeslapról az egyházi épületek teljes egészében hiányoznak.

01_1945_utan_fovarosi_foto_v.jpgKenyeri képeslap az 1961-62 évekből

Mai, második képeslapunk vélhetően szintén állami megrendelésre készült az 1980-as években, a Képzőművészeti Alap Kiadó gondozásában. Újra csak négy fotó, középen túlméretezett Kenyeri felirattal. A "puhuló szocializmus" éveiben újra előbukkannak az egyházi épületek fotói a képeslapokon. Itt mindjárt két fotón is. Kenyeri és Rábakecskéd egyesítése után, immár a kecskédi harangláb foglalja el teljes egészében a képeslap jobb oldalát. A bal oldalon a renovált templom belsejéről készült fotó. Látható, hogy a szembemiséző oltár még nem készült el, de a Reichardt Károly, kecskédi kovácsmester által készített áldoztató rácsok még fel vannak szerelve a szentély bejáratánál. A képeslap közepén felül egy modern utcakép látható, talán a Hunyadi utca házaival, míg alul középen az 1969-ben felavatott, még jó állapotban levő Ady Endre Művelődési ház látható.

02_1980as_evek_kepzmuv_alap_kiado.jpgKenyeri képeslap az 1980-as évekből

Harmadik képeslapom magánkiadásban jelent meg, az Undergound kiadó gondozásában, 2011-ben. A korábbi elrendezési hagyományokkal teljes mértékben szakító elrendezés hat fotót tartalmaz, három építményről, valamint a fotó közepén megjelenik az utóbbi évtizedben megalkotott település címer is. Ez az első Kenyeri képeslap, ahol szürke árnyalatok helyett más színeket is használnak. Ennek jegyében aztán a fotók színesben, fekete-fehérben és szépia árnyalatban pompáznak. Középen alul és felül a kecskédi harangláb 1970-es és 2011-es fotója jelenik meg. Látható, hogy a felújítás, színezés során jelentősen eltértek az eredeti torony színvilágától, új felületeket színeztek sötétre, ezzel talán egy kicsit "templom kinézetet" kölcsönözve a haranglábnak. Talán szándékosan tették ezt, hiszen száz évnél is régebben tervezik már a Kecskédiek egy saját templom építését. De erről egy másik bejegyzésemben mesélek majd. A képeslap átellenes sarkaiban a templom és a kálvária régi-új fotói kaptak helyet. Az 1970-es fotón talán még jobb állapotban volt az építmény, mint a 2011-es képen. Szerencsére az eltelt időben megtörtént a felújítás. Láthatóan az 1970-es fakereszteken található korpuszokat (megjegyzés: emberalakok) időközben átfestették és ugyan azok láthatók a 2011-es fotón is. Ez egyébként korábban is megtörtént már a kálvária története során. Az ellenkező sarkokban a templom fotóit találjuk. Az új Vöröshadsereg utca (ma Rába utca) 1950-es években történő megnyitásával a templom elé került egy hatalmas villanyoszlop, ami nem könnyítette meg a 2011-es fotós dolgát. A bal alsó sarokban található templom fotó évszáma téves. A templom bejárata mellé illesztett hősi emlékművet, Pósfai Gusztáv főszolgabíró, 1928. március 25-én avatta fel nagy ünnepség keretében. A fotó vélhetően az 1930-as években készülhetett.

03_2011_underground_kiado.jpgKenyeri képeslap 2011-ből

Mai utolsó képeslapomat bizonyára nem látták még sokan, én legalább is nem kaptam vele kapcsolatban semmilyen visszajelzést. A képeslapon található fotókat 2017. július 13-án készítettem a polgármester úr felkérésére. Gyönyörű naplemente volt aznap, így a koraesti órákat választottam a fotózáshoz. Közel ötven fotót készítettem Kenyeriben: utcák, épületek, építmények, játszótér és sorolhatnám. Amikor este leültem a gép elé, akkor láttam csak, hogy az elmúlt évtizedek fotóin - néhány kivétellel - megörökítették már mindazt, amit ezen az estén én is. Így aztán bármennyire is szerettem volna valami újat, valami mást fotózni, mint az elődeim, nem sikerült. Maradtam tehát a "megszokott", időtálló témáknál. Így került, a teljesen színes képeslap alsó felére a templom, a felújított kálvária és a harangláb. A felső területét teljes egészében betölti a naplementében pompázó templom és a hozzá vezető út, felette a gólyafészek az éppen vacsorázó gólyákkal. Kettős érzések voltak bennem a képeslap elkészítésekor. Egyrészt meg kellett állapítom, hogy az utóbbi ötven évben nem épült Kenyeriben olyan épület, ami képeslapra kívánkozna. Másrészt örültem, hogy az akár 200 évnél is régebben épült épületeink felújítva, szép állapotban ma is láthatók. Jó érzés úgy bemenni a templomba, hogy tudjuk, hogy dédapáink ükapjai is ugyanezt látták egykoron. Bízom benne, hogy ez így is marad még hosszú ideig. A képeslap tudtommal a Kenyeri Polgármesteri hivatalban szerezhető be.

04_2017_kepeslap_kenyeri.jpgKenyeri képeslap 2017-ből

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr6412882004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása