A termelőszövetkezet közelmúltja
Azok a nyolcvanas évek fotókon...

Előző bejegyzésem azzal zártam, hogy 1982-ben, Dr. Pörneczi László került a TSZ élére egészen 1989 évi nyugdíjazásáig. Felesége jóvoltából fotókat, újságkivágásokat, egykori beszédek szövegeit kaptam, amit ezúton is köszönök neki. Igyekszem mai bejegyzésemben ezekkel a fotókkal felvillantani azokat a boldog, nyolcvanas TSZ éveket.

A kenyeri művelődési ház kisterme, ahol egyébként az ifjúsági klub is működött, időről időre termelőszövetkezeti rendezvényeknek is helyt adott. Ezek a rendezvények sokszor járási és megyei vezetők részvételével folytak.

tsz_gyules1_pornlneok.jpgKomoly arcok az asztal mögött

tsz_gyules_utan1_pornlneok.jpgKoccintás (háttérként a kultúrház kistermének tablói az aktuális kedvencekkel...)

tsz_gyules_utan2_pornlneok.jpgTanácselnök és Tsz elnök koccintás (ismét csak az érdekes tabló előtt)

A termelőszövetkezet ezekben az években három alkalommal is elnyerte a "Kiváló Mezőgazdasági Szövetkezet" címet. Az 1983-as és 1987-es átadási ünnepséget Kenyeriben, míg az 1984 évit Pápocon tartották meg. 

Az ünnepségeken készült fotók a képre kattintva megtekinthetők (fotógaléria, kattintás a fotóra)

A kiváló TSz kitüntetések mellett az elnök 1985-ben a "Munka érdemrend" kitüntetést is megkapta.

tsz_munka_erdemrend_1985pl_pornlneok.jpgÁtadási ceremónia a Parlamentben 1985

És az élet zajlott: a termésátlagok nőttek, a tejtermelés szépen alakult, a cukorrépa termés egyre jobb lett, az őszi árpát megérte elvetni, háromszor tudtak lucernát kaszálni az állatoknak...a fejlődés töretlen volt. 

Életképek a termelőszövetkezetből (fotógaléria, kattintás a fotóra)

Aratás idején évről-évre részletesen beszámoltak a napilapok Kenyeriről, az ott dolgozókról, a munkakörülményekről, de a zárszámadások sem maradtak ki a hírekből.

vncikkbol.jpgAratási cikk fotói Kenyeriből, a Vas Népe hasábjain 1984

ga3tsz_taggyules_pornlne.jpgZárszámadás a művelődési ház nagytermében 1980-as évek közepe

Az előző fotókból, talán a termelőszövetkezet előző évtizedeinél vidámabb korszak alakjai néznek vissza ránk. A nyolcvanas évek végét aztán ismét beárnyékolta egy felhő. A tíz éve beolvasztott pápoci TSZ kiválását semmi sem tudta megakadályozni. A szétválás indulatai magasra csaptak, elsöpörve minden akadályt. A Kemenesalja hetilapban megjelent "Pápoc nem rabszolga többé" főcím mindent elmond az akkori helyzetről, amire most nem szeretnék részletesen kitérni. 1989-ben, Dr. Pörneczi László nyugdíjba vonult és 1990. január 1-től Geiger Imre vette át, az immár pápoci földek és dolgozók nélküli termelőszövetkezet irányítását. Az ő tevékenységének elemzését meghagyom az utódaimnak.

ga2tsz_geigeri_pornl_hatarban_pornlne.jpgA régi és a leendő elnök a kenyeri határban (1980-as évek közepe)

Az utóbbi két bejegyzésemben szereplő adatokon kívül, még rengeteg anyag gyűlt össze a kenyeri termelőszövetkezetekkel kapcsolatban, amit talán egy későbbi bejegyzésben még megosztok majd itt a blogon. A következőkben egy teljesen más témájú bejegyzéssel jelentkezem majd.

Forrás: Dr. Pörneczi Lászlónétól kapott fotók és újságok az 1980-as évekből, amit ezúton is megköszönök.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr9812478371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása