Falunk színjátszói
Kenyeri színdarabok és színészek képekben

Először is köszönetet szeretnék mondani a lelkes Kenyerieknek és elszármazottaknak, akik szüleimen keresztül rengetek fotót juttattak el hozzám és ezáltal a blogra is. Ezekből a fotókból válogattam a mai bejegyzésem anyagát is, igyekezve hozzátenni néhány gondolatot is a fotókhoz.

Az 1844-ben született Tóth Ede nevét nem olvashatjuk a történelemkönyvekben. Gyenge tanuló volt, ezért apja inkább egy kereskedésbe küldte segédnek. Próbálkozott a színészettel is, de gyors beszéde és átlagos külseje miatt ebben a szakmában sem érvényesült igazán, ezért az írással kezdett foglalkozni. 1873-ban megírta legjelentősebb népszínművét, "A falu rossza" címmel, amit 1874-ben - kis átdolgozással - benyújtott a Nemzeti Színház pályázatára és 29 versenyző közül egyhangú ítélettel elnyerte a 100 arany pályadíjat. Művét a következő évtizedekben számos helyen bemutatták, így többek között Kenyeriben is láthatta az akkori közönség, méghozzá helyi "színészek" előadásában.

szindarab1940korul2_nemeth_tiborne.jpgAz 1940 körüli előadás Kenyeri szereplői (köszönet a fotóért Német Tibornénak)

A darab szereplői voltak, többek között: Vekszli János, Kovács Lajos, Takács Sándor, Őri Pál, Rozmán Ferenc, Kromberger Ilona, Kovács Kálmán, Kovács Irma, Gábor Géza, Novák Ignác, Novák Béla, Novák Ernő, Novák Jenő, Imre József, Bebesi Imre, Gábor Gyula, Dobos Imre, Rozmán Ernő, Pusztai Géza is.

A siker akkora volt, hogy néhány évvel később, új szereplőgárdával ismét megelevenedtek a sokatmondó névvel rendelkező darab alakjai: Feledi Gáspár, a falu bírája, Feledi Borika és Göndör Sándor parasztlegény szerelme, Finum Rózsi a menyecske, Gonosz Pista a bakter és Cserebogár Jóska a szőlőpásztor. Ott volt még velük Czene a cigányprímás, Tarisznyásné és Kónya a kántortanító is, akit az 1944-es darabban Horváth István, akkori plébános személyesített meg.

kenyeri_szinjatszok1944_hi_papal_sanyi_sopron.jpgAz 1944-es darab szereplői (köszönet a fotóért Horváth Sándornak és feleségének Sopronból, valamint Németh Tibornénak; mindegyiküktől megkaptam ezt a fotót)

Szüleim utánajárásának köszönhetően ennek az előadásnak a szereplőit is sikerült beazonosítani. A felső sorban, balról állnak Farkas Gyula, Tengölics Lajos bajusszal, Vekszli Terus, Vekszli Ilona, Kovács Kálmán katona ruhában, Födemesi Rozika, Vekszli Irén és Tengölics Ferenc bajusszal. A középső sorban, balról állnak Varga Albert katonai ruhában, Szerda Margit, Gyürüsi Bálint, Nagy Manci, Farkas József, Kovács Gizi kis kalapban, Novák Ernő, Orbán Béla és Köncöl Lajos. Az első sorban, balról ülnek Novák Béla reverendában, Varga Ilonka, Horváth István kenyeri pap, Varga Mariska kendőben, Takács Sándor bajusszal, Dezső Imre és Dezső József. A két zenész szerepében Födemesi József és Erlic Gyula láthatók.

Ezekből az évekből több színdarab fotóját is megkaptam. Sajnos a darabok egy részének nem sikerült kideríteni a címét, de kérem, hogy ha valaki a fotók alapján felismeri, és tud segíteni bátran keressen.

Az 1938-as évből két fotót is szeretnék megosztani, mindkettőn vannak azonos személyek, sőt az öltözetük is hasonló. Az első fotón vélhetően nem is egy színdarab szereplői, hanem a KALÁSZ egyesület, 49 tagja látható valamilyen ünnep alkalmából, középen két premontei apáca és két idősebb, kalapos hölgy társaságában. 

kenyeri_szinjatszok1938_nemes_jenone.jpg49 hölgy az 1938-as évből (köszönet a fotóért Nemes Jenőnének)

A következő fotón, az előzőhöz hasonló, ünnepi ruházatban vannak a hölgyek, díszes virágkosarakkal és mögöttük csinos fiatalemberekkel. Ez a fotó már valószínűleg a közös fellépés emlékére készült. Szüleimnek hála, a fotón szereplők mindegyikét sikerült azonosítani.

kenyeri_szinjatszok1939_nemes_jenone.jpgCsoportkép 1938-ból (köszönet a fotóért Horváth Sándornak és feleségének Sopronból, valamint Nemes Jenőnének; mindegyiküktől megkaptam ezt a fotót)

A fotón szereplők, ülnek balról: Lukács Gizike, Varga Ilona, Illés Irén, Tischlér Emma, Varga Anna, Tischlér Kati, Varga Jolán, Németh Lenke és Kromberger Ilona. Hátul állnak, balról: Novák Margit, Novák Imre, Rozmán István, Novák Ernő, Póca Pubi, Novák Ignác, Kromberger Rozika.

Ismét két képpár következik a sorban, az 1930-as évekből. A darabok címeit sajnos nem tudták megmondani a fotók tulajdonosai. Látható azonban, hogy a felnőttek mellett az akkori fiatalok, gyerekek is szívesen hódoltak a színészetnek, hiszen e fotók mindegyikén javarészt gyerekeket láthatunk a különböző szerepekben. Az első fotón látható életképet végül egy rövid nyomozást követően sikerült azonosítanom. A fotón "Szent Dorottya vértanúsága" című darab látható, amit a falunkban tevékenykedő premontrei nővérek tanítottak a gyerekeknek 1937-ben. Mária szerepében Bedő Józsefnét, míg a fekvő Dorottya szerepében Tischlér Emmát fedezhetjük fel.

szindarab1930_maria_bedo_jozsefne_fekvo_tischler_emma_kovacs_gaborne.jpgA fotó 1930 körül készült (köszönet a fotóért Kovács Gábornénak)

A következő fotó, valószínűleg ugyanannak a darabnak a szereplőgárdájáról készült, talán egy másik előadásuk alkalmával. Annak ellenére, hogy 80-90 éves fotóról van szó, szintén szüleim segítségével sikerült a szereplőket beazonosítani. 

szindarab1940korul_nemeth_tiborne.jpgIstván király, Mária és a többi gyerekszereplő 1930 körül (köszönet a fotóért Német Tibornénak)

A darab szereplő, állnak balról: Nagy Manci, Pusztai Rozika, Papp Mariska, Takács Irén, Tulok Karola, Bedő Józsefné Mária szerepében, Kiss Margit, ismeretlen, Virág Ilona és Kovács Erzsébet. A térdelő angyal Tulok Rozika, István király szerepében Lakatos Zoltán. Az ülő fiúk balról: Nemes Pál, Pörneczi Ernő és Pörneczi Mihály.

Mai bejegyzésem utolsó előtti fotóján, egy 3 felvonásos operett  szereplőit láthatjuk. A szövevényes, vidám operett Mindszenthy főhadnagy és Máthé földbirtokos leánya, Klárika szerelmét meséli el. A történet szerint a főhadnagy Karácsonyi Rózsi művésznőt várja Pestről, akinek tisztiszolgájával virágot is küld az állomásra. Elkerülik egymást és a csokor Klárikához jut. A főhadnagy tévedésből Klárikát csókolja meg. A fiatalok megszeretik egymást, de Karácsonyi Rózsi előtte még sok bonyodalmat okoz. Végül minden jóra fordul a történetben. Érdekességként leírom, hogy azt mesélték erről az előadásról, hogy két Kenyeri fiatal is egymásba szeretett a próbák során, akik aztán a valóságban is összeházasodtak. A fiatalokat Kovács Klárinak és Dömölki Jánosnak hívták...
gyongyviragos_huszarcsako_szindarab_horvathmariskaok.jpg

 A "Tulipános huszárcsákó" című operett Kenyeri szereplőgárdája (köszönet a fotóért Horváthné Mariska néninek)

A teljesség igénye nélkül, könnyen felismerhetők a fotón Pálfy Sándor, Kiss József, Rudi Ferenc hátul kalapban, Kovács Klári és Dömölki János ölelkezve, Horváth József bajusszal, Dénes Sarolta tanárnő vagy a fekvő Lukács Antal.

Ezek voltak a második világháború előtti, Kenyeri színészei és színdarabjai, legalább is azok, amelyekről sikerült fotókat kapnom. Bízom benne, hogy lapulnak még a láda fiában hasonlóan érdekes fotók erről a rég letűnt korszakról, mint ahogy azt is remélem, hogy az utolsó képhez hasonló, a háború utáni korszakban született színházi előadásokról is sikerül még fotókat kapnom. Ezúton is kérem, segítsenek nekem ebben!

nem_elhetek_muzsikaszo_nelkul1965_sajat.jpg"Nem élhetek muzsikaszó nélkül" című operettet Kenyeri színészei, köztük anyukámmal, 1965-ben: Lakatos Teréz, Rudi Irma és Novák István.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr1512471251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása