Templomunk harangja

1723 óta hallatja a hangját templomunk harangja. A Kossuth rádió jóvoltából először 2009-ben volt hallható a déli harangszó templomunkból. Az akkori adás után a következők hangzottak el falunkról:

Kenyeri Vas megyében, Celldömölktől észak-nyugatra, a Rába folyó közelében, a Kemenesalján található község. Neve a kenyér szavunktól és a Kégy-ér víznévből származhat, amely félköríves holtágat jelent. Egy 1696-os püspök-látogatási jegyzőkönyv megemlíti, hogy a faluban van egy ecclesiola, azaz templomocska. Ez 1716-ig volt meg. Kenyeri földesura, Cziráky László a Rákóczi szabadságharcban a kurucok oldalán harcolt, ezért 1711-ben családját birtokaitól megfosztották. Özvegye fogadalmat tett, ha gyermekei visszakapják a családi vagyont, megnagyobbíttatja a Kenyeri templomot. Az új templomot gróf Nádasdy László csanádi püspök szentelte föl 1716-ban. A ma látható barokk templom végső formáját 1769-ben nyerte el. Huszonhárom méter magas tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló, 350 kilós harangot Sopronban öntötte Seltenhofer Frigyes 1923-ban.

A harangszó ide kattintva meghallgatható.

kenyeri_templom_es_kastely_1930.jpgA templom előtti fasor egy 1930-as képeslapon

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyeri.blog.hu/api/trackback/id/tr4112343831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magamról

Ebben a blogban igyekszem a múlt és jelen különleges, értékes pillanatait felidézni, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, hogy megmaradjon a jövő Kenyerit szeretőinek is. Kérem, tartsanak velem! Pörneczi Tamás (kenyeri@mobile.hu)

süti beállítások módosítása